Popis važan za nacionalne savete

VIDEO K9: Ponovljeni izbori za članove Saveta bošnjačke nacionalne manjine biće održani 27. novembra, dok je za članove ostalih 18 nacionalnih saveta, među kojima i rusinskom, Republička izborna komisija donela rešenje o dodeli mandata.

0
53

Konačne rezulatati izbora za članove saveta nacionalnih manjina na kojima je 13. novembra učestvovalo 19 lista, Republička izborna komisija za njih 18 proglasila je četiri dana kasnije.

Među ovim nacionalnim zajednicama, kojih u Srbiji ima 23, jeste i rusinska.

Prema popisu iz 2011. godine, u Vojvodini je živelo oko 14.000 Rusina, najviše u opštinama Vrbas, Kula i Žabalj, a rusinski jezik jedan je od šest službenih u pokrajini i jedan od četiri službena jezika u Gradu Novom Sadu.

Mandati članovima nacionalnih saveta istekli su u avgustu, a izbori su raspisani početkom septembra, podsetio je Borislav Sakač, predsednik Nacionalnog saveta Rusina.

Rusinska nacionalna manjina je, prema rezultatima RIK-a, najveće poverenje na izborima dala listi “Rusini zajedno” koja je osvojila 46,59 odsto podrške, odnosno 10 mandata.

Evidentno je da će, smatra Sakač, postojati razlike u odnosu na popis iz 2011. godine.

Po okončanju procesa izbora za  za članove nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, biće održana konstitutivna sednica na kojoj će biti izabrani predsednik i proglašeni mandati svih ostalih članova nacionalnog saveta.

Naredni korak je aktivno uključivanje svakog člana u rad nacionalnog saveta u pet zakonom definisanih odbora, izvršni, odbor za kulturu, za informisanje, za obrazovanje i odbor za službenu upotrebu jezika i pisma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.