Popis stanovništva 2021.

VIDEO K9: Poslanici Narodne skupštine danas su, između ostalog, usvojili Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine prema kojem će naredni popis biti sproveden od 1. do 30. aprila sledeće godine.

94

U Skupštini Srbije usvojen je Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine kojim se uređuju priprema, organizacija i sprovođenje popisa, koji će biti sproveden od 1. do 30. aprila 2021. godine.

Zakonom je propisano da je Republički zavod za statistiku dužan da u roku od 30 dana od završetka popisivanja objavi preliminarne rezultate, dok će konačni rezultati biti objavljivani sukcesivno do decembra 2022. godine.

U popisu 2021. godine prvi put će se za prikupljanje podataka koristiti prenosivi računari. Takođe, prvi put će u popisu biti uspostavljen mehanizam za povezivanje popisnih i geoprostornih podataka na nivou kućnog broja.

Kako je istaknuto, država će na ovaj način “obezbediti pouzdane podatke o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje obima i posledica iseljavanja stanovništva”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.