Popis ptica vodenih staništa do 30. januara

VIDEO K9: Do 30. januara trajaće popis ptica močvarica koje u našoj zemlji organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Reč je o Međunarodnom popisu ptica vodenih staništa koje je jedno od najstarijih istraživačkih akcija na našem prostoru.

110

Međunarodni popis ptica močvarica u Srbiji se sprovodi od 1982. godine.

U cilju prikupljanja podataka o njihovoj brojnosti i kretanju, ornitolozi i ljubitelji ptica ovih dana rade na lociranju i prebrojavanju divljih pataka, gusaka, barskih koka, ždralova, čaplji i brojnih drugih vrsta divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla.

Posebna pažnja biće posvećena labudovima i to grpcu, velikom i malom labudu koji se mogu videti u Evropi i Srbiji, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

“To je popis koji se simulatno radi na svim tipovima vodenih staništa u 80 država trenutno. Dakle, cela zapadna Evro-Azija i Afrika. To je nekih 80 zemalja. Radi se simultano brojanje na vodenim površinama iz razloga što u zimsom periodu ptice se okupljaju na vodenim staništima, nisu raštrkane po gnezdilištima, zavučene u malim barama” rekao je ornitolog, Marko Šćiban

Zbog hladnih vremenskih uslova, kako je objasnio, manje bare su tokom zime zaleđene, pa se ptice koncentrišu na većim okupljalištima gde ih je lakše prebrojati.

“Nakon, u našem slučaju celog meseca brojanja, saberemo sve podatke i na tom globalnom nivou se saberu podaci. Napravi se jedan oizvešatj i iz godine u godinu mi možemo za svaku od tih ciljanih vrsta, njih je na ovom našem popisu 200, oko 250. Međutim, u Srbiji nekih 110 vrsta imamo samo. Naravno, u Africi imate i drugih vodenih ptica kojih kod nas nema. I kada se ti podaci izanaliziraju, možemo da zaključimo da li nekim vrstama brojnost opada, da li raste, dal’ se vrsta oporavlja od neke male brojnosti u prošlosti ili jednostavno nekoj vrsti raste brojnost”, objasnio je Šćiban.

Kako je kazao, neke vrste fluktuiraju, nekad ih je više a nekd manje, a to može da se sazna tek nakon niza godina praćanja. Ovaj popis u sveti se sprovodi već 53. godinu i predstavlja ogromnu bazu podataka za brojne organizacije i udruženja.

“Zato što su vodene ptice, patke i plovke i guske takođe i lovne vrste u mnogim zemljama. Tako da se ove brojnosti koriste da zaključimo da li neke vrste više ne bi smele da se love i u skladu sa time budu zaštićene. Ili, ukoliko se njihova brojnost oporavi i postane pod navodnicima prevelika, nijedna brojnost pogotovo ptica nije prevelika, ali možemo da smatramo da je vrsta bezbedna, ona poonovo može da postane lovna vrsta”, kaže orintolog, Marko Šćiban.

Pored brojnosti ptica, objasnio je Šćiban, u fokusu istraživanja je i stanje njihovih staništa u smislu zaleđivanja vode, stepena zagađenja, krivolova, trovanja i tako dalje. Svako može da se priključi ovoj akciji bez obzira na stručnu spremu pa je poziv na ovu akciju upućen svim ljubiteljima ptica.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.