Pooštrene mere i u Novom Sadu

VIDEO K9: U Novom Sadu je od danas, prema odluci Gradskog štaba za vanredne situacije, zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a prodavnicama i tržnim centrima radno vreme je ograničeno od 6 do 21 čas.

14

Prateći epidemiološku situaciju na teritoriji Grada Novog Sada, Gradski štab za vanredne situacije usvojio je niz novih mera koje stupaju na snagu odmah.

Kako bi se dodatno sprečilo širenje infekcije, počev od danas zabranjeno je organizovano okupljanje više od 10 lica na javnim prostorima u zatvorenom prostoru i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1.5 metar.

Takođe, svi privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost dužni su da u ugostiteljskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima na teritoriji Grada Novog Sada, ograniče radno vreme na period od 6 do 21 čas.

Ovakva vrsta obaveze ne odnosi se, kako je saopšteno, na rad privrednih subjekata koji ne pružaju usluge stanovništvu, kao i na rad državnih organa i javnih službi.

Ugostiteljski objekti sa baštama dužni su da radno vreme u zatvorenom delu objekta ograniče do 21 čas, a u otvorenom delu, odnosno u bašti, do 23 časa.

Trgovine, odnosno tržni centri, hipermarketi, supermarketi, mini marketi i slično, dužni su da radno vreme organizuju u periodu od 6 do 21 čas. Ovo ograničenje ne odnosi se na apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i šaltersku prodaju hrane.

Set mera predviđa i da se u svim javnim zatvorenim prostorima, odnosno objektima, kao i u svim privrednim subjektima koji obavljaju delatnost u trgovinskim formatima, ugostiteljskim objektima, baštama i drugim objektima gde se vrši prodaja robe i pružanje usluga, ograničava broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektu, tako da na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice. U skladu sa tim, na svim ulazima u objekat od sada će biti obaveza privrednih subjekata da jasno istaknu površinu i broj lica koja mogu biti istovremeno prisutna u objektima.

Grad Novi Sad mora da nastavi da živi i njegovi građani moraju da nauče da funkcionišu u ovim izmenjenim okolnostima. Potrebno je samo da se pridržavaju jednostavnih mera zaštite. Međutim, ukoliko se pokaže da trenutne mere ne daju rezultate, one će, u kratkom roku, biti izvesno pooštrene”, navode u Gradskom štabu za vanredne situacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.