Ponovo na Zemlji posle godinu dana u kosmosu

Američki astronaut Skot Keli i njegov ruski kolega Mihail Kornijenko vratili su se danas na Zemlju, nakon što su u kosmosu proveli skoro godinu dana. Oni su bili na eksperimentalnom zadatku koji nagoveštava mogućnost slanja misije sa ljudskom posadom na Mars.

574

Svojim 340-dnevnim boravkom u kosmosu, Keli je oborio rekord među američkim astronautima po dužini vremena provedenog u svemiru, dok je Kornijenko sada peti na listi ruskih kosmonauta koji su najduže bili u svemirskoj misiji.

Keli i Kornijenko, zajedno sa ruskim kosmonautom Sergejem Volkovim koji je u Međunarodnoj kosmičkoj stanici boravio nešto više od pet meseci, spustili su se jugoistočno od Džezkazgana u centralnom Kazahstanu jutros oko 04.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Njihova jednogodišnja misija, koja je počela 27. marta prošle godine, bila je najduža koje je ijedan astronaut ikada sproveo u Međunarodnoj kosmičkoj stanici i smatra se ključnom prilikom da se procene efekti produženog boravka u kosmosu na ljudsko telo.

Bestežinsko stanje smanjuje mišćnu masu i gustinu kostiju, a veruje se da negativno utiče i na vid jer povećava količinu cerebrospinalne tečnosti oko optičkog nerva.

Keli (52) je učestvovao i u eksperimentu u kojem se njegov razvoj i promene u kosmosu porede sa stanjem njegovog identičnog brata blizanca Marka, koji je ostao na Zemlji.

Svetski rekorder u najdužem boravku u kosmosu, inače, i dalje drži Rus Valerij Poljakov, koji je proveo 438 dana u kosmičkoj stanici Mir od 1994. do 1995. godine. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.