Ponovno osvajanje slobode

VIDEO K9: Na prostoru Srbije i Balkana ljudi decenijama iznova osvajaju slobodu, ali je prepuštaju na upravljanje drugima, zbog čega uvek iznova za nju moraju da se bore. Ovo su u našoj emisiji Otvoreni ekran rekli Srbijanka Turajlić i Nikola Ćurčin iz Pokreta slobodnih građana.

340

Sloboda podrazumeva i odgovornost i stalni oprez, kažu u Pokretu slobodnih građana i njeno osvajanje i održavanje posao je svakog člana društva, bez prepuštanja nekom drugom da to obavlja umesto njih.

“Često smo skloni tome da tu slobodu onda prepustimo nekome i kažemo, eto, ne moram ja baš da razmišljam o tome, zašto bih ja bio odgovoran, zašto bih se stalno trudio, i onda neko to uzme i kaže, super, ti si mi dao deo svoje slobode, i ja sad mogu polako da, ti mi više nisi potreban, ja sad mogu da radim šta hoću”, rekao je Nikola Ćurčin, poverenik za Vojvodinu PSG.

Ideja slobode, uz jednakost i bratstvo, potiče još od Francuske revolucije, ali naše društvo još uvek nije dovoljno sa tim povezano, rekao je Ćurčin, a slobode je, decenijama unazad, u svakoj fazi kroz koju je naše društvo prolazilo manjkalo na neki drugi način.

“Čini da je, u stvari, puna sloboda građanina, podrazumeva da taj građanin može da živi pristojno, da ne mora da se okupira onim što nije njegov posao, da pri tome ne ugrožava drugog i da bude tolerantan. Ja u suštini slobodu povezujem sa tolerancijom, prema drugome, prema drugačijem, naravno, uz pretpostavku da će i taj drugi imati tu istu vrstu tolerancije”, navela je Srbijanka Turajlić, članica Političkog saveta PSG.

Ona je zaključila da je Srbija poslednjih 30 godina izrazito neslobodna zemlja, uz retke periode delimične slobode, jer je uvek postojao nekakav vođa, lider, koji je uobražavao da je slobodniji od svih ostalih i pokušavao da nametne ljudima šta treba da misle, rade i govore, da guši osnovne ljudske slobode koje, kao što je to i danas slučaj, na kraju građani moraju ponovo da osvajaju.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.