Ponovljeno suđenje K.V. iz Kaća

Ponovljeno suđenje osamnaestogodišnjem K. V. iz Kaća, optuženom da je nožem ubo dvojicu mladića u Mašinskoj školi u Novom Sadu i time počinio krivično delo prekoračenje nužne odbrane, održano je danas pred Višim sudom u Novom Sadu, a kako saznajemo, biće nastavljeno u junu.

573

K. V. se tereti da je novembra 2012. godine nožem povredio dvojicu napadača koji su ga duže vreme fizički maltreirali i reketirali.

Prema ranijim navodima roditelja i advokata optuženog, on je ovo delo počinio u samoodbrani, kada su ga dvojica mladića napali, oteli mu ranac s patikama i tražili zlatan lančić.

Dečak je potom priveden, a na slobodu je pušten nakon podrše koju su mu pružili učenici Mašinske škole, građani i udruženje “Stop nasilju nad decom” zahtevajući njegovo oslobađanje, kao i zaštitu dece od huligana.

K.V. je, nakon prvog procesa suđenja, osuđen za prekoračenje nužne odbrane na uslovnu kaznu i to vaspitnu meru od šest meseci do dve godine, uz nadzor Centra za socijalni rad i mogućnost oslobađanja nakon pola godine.

Međutim, postupak je ponovljen zbog žalbi tužioca i branioca, koji su bili nezadovoljni presudom.

U obrazloženju suda stoji da su utvrđene povrede odredaba krivičnog postupka i da je izreka presude protivrečna samoj sebi.

Podsetimo, K.V. je, u vreme kada je optužen, imao 15 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.