Poništen tender za fabriku vode u Temerinu 

Deset meseci nakon što je Opština Temerin raspisala poziv za izgradnju postrojenja za prečišćavanje bunarske vode sa izvorišta "Staro Đurđevo", tender je poništen.

0
53

Kako se navodi u obrazloženju poništenja, nakon što su odbijene žalbe ponuđača, opština odustaje od ovog tenedera jer su na njega pristigle dve ponude i obe su bile neprihvatljive, piše portal 021.rs.

Zajednički su se na tender javili CWG Balkan, Graditelj NS, Jadran i JKP Put. Njihova ponuda odbijena je zbog nedostataka u vezi sa tehničkim specifikacijama.

Ponuda EWE Ecosystems i GAT Novi SAd odbijena je zbog nepravilno predstavljene strukture cene i drugih nedostataka.

Graditelj NS podneo je, u toku postupka, dve žalbe Republičkoj komisiji za zaštitu prava, dok je CWG Balkan podneo jednu. 

U žalbama se, između ostalog, napominje da naručilac insistira na zahtevima koje je nemoguće ispuniti i zbog kojih će morati da bude ponovljen postupak nabavke, nakon što u ovom ciklusu odbije sve ponude. Takođe, ponuđači su se žalili i na ograničavanje konkurencije.

Komisija je odbila sve žalbe. 

Kako je 021.rs već pisao, tender za izgradnju fabrike vode raspisan je još u februaru ove godine.

Nabavka je više puta menjana i obustavljana zbog podnošenja zahteva za zaštitu prava. Opština je, inače, za ovu svrhu izdvojila skoro 1,4 milijarde dinara. 

Ovaj projekat trebalo je da barem delimično reši problem vodosnabdevanja u ovoj opštini, u kojoj je već 20 godina zabranjeno korišćenje vode za piće.

Iako nije reč o najvećem izvorištu, “Staro Đurđevo” se po kvalitetu sirove vode izdvaja. Kako je utvrđeno, čak i u ovom izvorištu vode postoji povećana koncentracija amonijaka, arsena, ortofosfata i gvožđa.

Prethodno je u projektu fabrike navedeno da je, kako bi se ovi problemi uklonili, neophodno uvođenje šest faza tehnološkog postupka. 

Budući da u ovom delu opštine ne postoji infrastrukturna mreža javne kanalizacije, dok ona ne bude izgrađena, predviđeno je da se otpadne vode iz sanitarnih uređaja puštaju u vodonepropusnu septičku jamu. 

Podsetimo, još od 2003. u Temerinu je na snazi zabrana korišćenja vode za piće na teritoriji cele opštine, pre svega zbog prisustva arsena u vodi.

Uprkos tome, na iznenađenje građana, krajem prošle godine vodosnabdevanje poskupelo je za čak 40 odsto, a da nadležno preduzeće korisnike o tome uopšte nije ni obavestilo. 

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.