Poništen konkurs pa umanjena sredstva za finansiranje informisanja u opštini Titel – loše planiranje i upravljanje sredstvima

Opština Titel poništila je konkurs koji je raspisala 14. februara 2018. godine. U obrazloženju dostupnom javnosti na veb portalu opštine u Zaključku veća od 01. marta 2018. godine navedeno je da nije izvesno da će Komisija za dodelu državne pomoći odobriti opštini dodelu sredstava medijima pre nego što se donese predlog odluke odnosno rešenja o dodeli sredstava na konkursu.

0
215

Ovde se postavlja pitanje dovoljnog poznavanja odgovarajućeg zakonskog i institucionalnog okvira, ali se budi sumnja o poništenju kao načinu da se konkurs de fakto odgodi kako bi se kupilo neko dodatno vreme za potencionalne učesnike koji su propustili da se na konkurs jave na vreme ili u punoj formi.

Sumnje su dodatno potkrepljene rešenjem o dodeli sredstava od 14. maja 2018. godine, čak tri meseca kasnije od inicijalnog, poništenog poziva. Naime, umesto planiranih 4 miliona dinara raspodeljena su svega 3 miliona i kao i u slučaju konkursa u susednim opštinama sredstva su dobile već viđeni mediji i firme sa već viđenim i preslikanimmedijskim projektima.

Nastavilo se sa praksom finansiranja medija koji umesto o životnim temama bliskim građanima afirmativno i nekritički izveštavaju o radu opštinskih vlasti te zauzvrat redovno dobijaju sredstva na medijskim konkursima. I ovde je evidentno upitna kompetentnost medijskih udruženja čiji su predstavnici redovni članovi konkursnih komisija koji su i ovaj put doneli ovu problematičnu odluku o njihovom finansiranju na ovogodišnjem konkursu – predstavnici novoosnovan Nove Mreže Srbije u komisiji dodeljivali su sredstva svojim članicama pri čemu se izdvaja Delta televizija sa blizu trećinom dobijenih sredstava ukupno opredeljenih za ove namene.

Tek jedan od šest dinara se iz opštinske kase namenjene finansiranju medija opredeljeno je autentičnim i establiranim lokalnim medijima. Svega jedan. Osim toga i ovaj put akcenat je na servisnim informacija, praćenju rada lokalnih funkcionera i drugim sličnim temama koje nisu u javnom interesu građana.

Mreža medija i udruženja južno-bačkog okruga


“This project is funded by the European Union through the small grants programme “Protecting Media Freedom and Freedom of Expression in the Western Balkans” implemented by the Croatian Journalists’ Association as part of the regional project Western Balkan’s Regional Platform for Advocating Media Freedomand Journalists’ Safety, carried out through partnership of six regional journalists’ associations – Independent Journalists’ Association of Serbia (IJAS), Associationof BH Journalists (BHJ), Croatian Journalists’ Association (CJA), Association of Journalists of Kosovo (AJK), Association of Journalists of Macedonia (AJM) and the Trade Union of Media of Montenegro (TUMM).”

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.