Pomozimo deci Svratišta

VIDEO K9: Svratištu za decu u Novom Sadu koje pruža dnevni boravak deci sa ulice, uvek su potrebne stvari poput pribora za ličnu higijenu, garderobe i školskog pribora.

51

Svratište za decu postoji u našem gradu već devet godina, a od 2015. je i deo Centra za Socijalni rad grada Novog Sada.

Zaposleni u ovoj ustanovi rade sa najosetljivijom kategorijom sugrađana, s decom koja žive i rade na ulici i koja dolaze iz socijalno marginalizovanih sredina.

“Naši korisnici su deca i mladi od 5 do 19 godina koji su uključeni u rad i život na ulici. To su uglavnom deca koja su u riziku od ekstremnog siromaštva, koja često dan i noć provode na ulici prosjačeći i radeći na primer na pijacama, ili u centru grada Novog Sada i svakodnevno ih možete videti u našem gradu”, rekao je Miloš Rajačev, psiholog.

On je podsetio na to da sa decom rade psiholozi, socijalni radnici i pedagozi, a podršku pružaju kako Centar za socijalni rad, tako i zdravstvene i druge institucije, nevladin sektor, ali i građani Novog Sada koji daju donacije.

Deca u Svratište, kako je rekao, dolaze sa mnogim problemima i neophodna im je psiho-socijalna pomoć.

“Nažalost, broj te dece se povećava, pogotovo zato što Novi Sad kao grad biva sve veći i veći. Dolazi mnogo dece, mnogo ljudi, mnogo porodica iz raznih krajeva Srbije i Vojvodine pogotovo dolazi u naš grad tako da Novi Sad biva što veći i veći, takođe naših korisnika će biti sve više i više. Takođe, zabrinjavajući podatak je da tokom letnjih meseci veliki broj dece i njihovih roditelja dolazi u Novi Sad da bi se zadržavali oko tri-četiri meseca dok traje letnja sezona kako bi prosjačeći zaradili novac”, naveo je Rajačev.

Alarmantno je što se tokom hladnijeg perioda broj dece u Svratištu povećava, kazao je on i dodao da se desi da ih u Svratištu tokom zimskih dana bude i do šezdeset. Ali, kako je naveo, važno je pružiti im utočište i dati nadu da je moguće promeniti stvari, naročito uzevši u obzir dobru saradanju Svratišta i drugih institucija.

“Naravno, pogotovo što imamo jako dobru saradnju sa obrazovnim sistemom, te mi često pratimo koliko često ta deca idu u školu, koliko izostaju. Svake nedelje smo u kontaktu sa školama. Tako da mislim da je obrazovanje jedan od glavnih faktora izbavljivanja te dece iz rizika u kojem se trenutno nalaze”, istakao je Rajačev.

On je uputio apel svima koji su u mogućnosti da daju donacije u vidu obuće i garderobe, higijenskog pribora, stvari za školu, ali i slatkiša i slaniša, imajući u vidu pripreme za dolazeće praznike.

Radno vreme Svratišta je od 8 do 20,30 časova radnim danom i vikendom od 10 do 17 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.