Pomozimo deci Svratišta

VIDEO K9: Svratištu za decu u Novom Sadu koje pruža dnevni boravak deci sa ulice, uvek su potrebne stvari poput pribora za ličnu higijenu, garderobe i školskog pribora.

0
135

Svratište za decu postoji u našem gradu već devet godina, a od 2015. je i deo Centra za Socijalni rad grada Novog Sada.

Zaposleni u ovoj ustanovi rade sa najosetljivijom kategorijom sugrađana, s decom koja žive i rade na ulici i koja dolaze iz socijalno marginalizovanih sredina.

“Naši korisnici su deca i mladi od 5 do 19 godina koji su uključeni u rad i život na ulici. To su uglavnom deca koja su u riziku od ekstremnog siromaštva, koja često dan i noć provode na ulici prosjačeći i radeći na primer na pijacama, ili u centru grada Novog Sada i svakodnevno ih možete videti u našem gradu”, rekao je Miloš Rajačev, psiholog.

On je podsetio na to da sa decom rade psiholozi, socijalni radnici i pedagozi, a podršku pružaju kako Centar za socijalni rad, tako i zdravstvene i druge institucije, nevladin sektor, ali i građani Novog Sada koji daju donacije.

Deca u Svratište, kako je rekao, dolaze sa mnogim problemima i neophodna im je psiho-socijalna pomoć.

“Nažalost, broj te dece se povećava, pogotovo zato što Novi Sad kao grad biva sve veći i veći. Dolazi mnogo dece, mnogo ljudi, mnogo porodica iz raznih krajeva Srbije i Vojvodine pogotovo dolazi u naš grad tako da Novi Sad biva što veći i veći, takođe naših korisnika će biti sve više i više. Takođe, zabrinjavajući podatak je da tokom letnjih meseci veliki broj dece i njihovih roditelja dolazi u Novi Sad da bi se zadržavali oko tri-četiri meseca dok traje letnja sezona kako bi prosjačeći zaradili novac”, naveo je Rajačev.

Alarmantno je što se tokom hladnijeg perioda broj dece u Svratištu povećava, kazao je on i dodao da se desi da ih u Svratištu tokom zimskih dana bude i do šezdeset. Ali, kako je naveo, važno je pružiti im utočište i dati nadu da je moguće promeniti stvari, naročito uzevši u obzir dobru saradanju Svratišta i drugih institucija.

“Naravno, pogotovo što imamo jako dobru saradnju sa obrazovnim sistemom, te mi često pratimo koliko često ta deca idu u školu, koliko izostaju. Svake nedelje smo u kontaktu sa školama. Tako da mislim da je obrazovanje jedan od glavnih faktora izbavljivanja te dece iz rizika u kojem se trenutno nalaze”, istakao je Rajačev.

On je uputio apel svima koji su u mogućnosti da daju donacije u vidu obuće i garderobe, higijenskog pribora, stvari za školu, ali i slatkiša i slaniša, imajući u vidu pripreme za dolazeće praznike.

Radno vreme Svratišta je od 8 do 20,30 časova radnim danom i vikendom od 10 do 17 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.