“Pomorišac” u Galeriji Matice srpske do kraja februara

VIDEO K9: Izložba dela jednog od naših najznačajnijih slikara XX veka, Vase Pomorišca, aktuelna je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu do poslednjeg februarskog dana ove prestupne, 2024. godine.

0
21

Obeležavanje jubilarnih 175 godina, koje je započela izložbom dela svog prvog stipendiste Uroša Predića, Galerija Matice srpske zaokružuje izložbom dela Vase Pomorišca koji je bio poslednji, jedanaesti stipendista ove ustanove kulture.

Izložba Pomorišac – Vasa Pomorišac otvorena je 20. oktobra i još uvek je aktuelna, uz vođenja tokom svakog vikenda.

Otkrivanje umetnosti Vase Pomorišca vredno je pažnje, naglasila je Jelena Ognjanović, programska direktorka GMS, jer se on, pored slikarstva, bavio i primenjenom umetnošću, kao i vitražima, od kojih su dva deo postavke ove izložbe. Posebnim ga čini i to što je bio jedini srpski umetnik iz tog perioda koji se školovao u Londonu, a ne u Parizu.

O njegovoj priznatosti u svetu umetnosti, kažu u Galeriji Matice srpske, svedoče brojne porudžbine i dela izvedena u različitim medijima i za različite potrebe, od portreta, religioznih i mitoloških kompozicija u ulju, preko istorijskih i narodnih motiva u fresko-slikarstvu, vitražima i ilustracijama za knjige, do nacrta za novčanice, kao i dobar prijem kod kritike i tadašnje stručne javnosti i kolega.

Izložba Pomorišac – Vasa Pomorišac, koja na najbolji način ukazuje na njegov doprinos srpskoj umetnosti, otvorena je do 29. februara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.