Pomor ptica kod Sutjeske

VIDEO K9: Novi pomor zaštićenih vrsta ptica prijavilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ovoga puta, kako navode, u obalnom pojasu Tamiša kod ribnjaka Sutjeska.

0
41

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su, tragom informacija koje su dobili od građana, na prostoru oko 800 m obalnog pojasa Tamiša kod ribnjaka Sutjeska juče pronašli 64 leša divljih ptica strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta.

U plavnim šumama vrbe i topole, kao i u zasadu klonske topole pronađena su 34 leša mišara (Buteo buteo), 21 leš velike bele čaplje (Ardea alba), 7 sive čaplje (Ardea cinerea) i 2 leša lovostajem zaštićenog velikog vranca (Phalacrocorax carbo).

Izvršni direktor Društva navodi da se, prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije – patrona za sačmarice i povreda koje su vidljive na pticama, osnovano sumnja da su ptice ubijene.

Ružić dodaje da se na području na kome su pronađeni leševiptica nalaze i gnezda belorepana (Haliaeetus albicilla), mišara (Buteo buteo), par crnih žuna (Dryocopus martius), sve strogo zaštićenih vrsta.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva koji treba da izvrše pregled terena, sakupe leševe ptica i dostave ih nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća.

Kako je ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih ptica krivično delo, očekuju hitno pokretanje istrage i pronalazak odgovornih.

Letačice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u našoj zemlji i mogle su da dođu iz raznih evropskih država, a Republika Srbija se, ističu u Društvu, kroz potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala na zaštitu ptica, posebno selica, pa ovakvi slučajevi predstavljaju i kršenje međunarodnog prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.