Pomoć žrtvama seksualnog nasilja

VIDEO K9: Centar za žrtve seksualnog nasilja počeo je sa radom u novosadskoj Betaniji, a u okviru projekta "Zaustavi, zaštiti, pomozi", koji finansira pokrajina. O značaju otvaranja ovog Centra govori i podatak da je u toku prošle godine Policijska uprava u Novom Sadu podnela 38 krivičnih prijava protiv 30 lica, zbog sumnje da su učinili krivična dela protiv polnih sloboda. Centar radi 24 sata i otvoren je svakog dana u nedelji.

0
372

Seksualno nasilje je bilo koji seksualni čin, pokušaj ostvarivanja seksualnog čina, neželjeni seksualni komentar ili predlog koji je usmeren protiv osobe i njene seksualnosti, a koji može počiniti druga osoba, bez obzira na odnos sa žrtvom ili situaciju u kojoj se nalaze.

Seksualno nasilje manifestuje se na različite načine, od seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, preko silovanja, do trgovanja ženama u svrhe prisilne prostitucije ili pornografije.

Sve žrtve seksuanog nasilja mogu da potraže pomoć u Centru koji je otovren u Betaniji, a koji, prema rečima upućenih u ovu temu, ima moderne forenzičke metode, te može u veoma kratkom roku da se utvrdi da li je do seksualnog nasilja zaista došlo.

“Nekome ko je pretrpeo seksualno nasilje od velikog je značaja da ima podršku, da ima pomoć, a ne samo forenzičku metodu kojom će se utvrditi da je do toga došlo. Tako da pozdravljamo ovaj projekat ovu inicijativu i smatramo da je od velikog značaja, a u nekom doglednom roku od recimo godinu dana može se evaluirati kolike rezultate projekat ima. Mi se nadamo da će biti što manje posla, ali da će biti efikasno i da će ženama koje trpe seksualno nasilje biti od velike pomoći”, rekao je Nebojša Đurasović iz Udruženja Prevent.

Seksualno nasilje je prisutno i u našem gradu, kaže Đurasović, a statistike kažu da svaka peta žena trpi seksualno nasilje, dok je, nažalost, kaže on, obraćanje žrtava za pomoć mnogo ređe.

“Žene zbog nekog stida, sramote, osećaja krivice, nažalost, jako retko odluče da se obrate stručnjacima i da pokrenu sudske sporove kojim bi se borile protiv toga”, naveo je Đurasović.

Upravo iz ovog razloga društvo mora mnogo raditi na podizanju svesti, prvenstveno žena, o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja seksualnog nasilja. Žrtve često ne umeju da izađu iz začaranog kruga nasilja, te bi Centar za žrtve seksualnog nasilja trebalo da im u tome pomogne, pogotovo što je on karika koja povezuje zdrastvo, policiju, tužilaštvo i socijalne službe.

Tim koji radi u Centru za žrtve seksualnog nasilja, prošao je obuku, a čine ga zdravstveni radnici, medicinske sestre, socijalna služba i psiholog. Nakon zbrinjavanja, zdrastvenih pregleda i prijavljivanja zločina policiji, Centar radi sa žrtvama i na psihološkom stabilizovanju žrtava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.