Pomoć socijalno ugroženim Romima

VIDEO K9: Socijalno ugrožene romske porodice dobiće pakete pomoći iz robnih rezervi u vidu prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu u vrednosti 9,4 miliona dinara.

0
191

Pripadnicima romske nacionalne manjine koji žive u teškim socijalno ekonomskim uslovima od kojih su većina korisnici socijalne pomoći i ne ostvaruju prihode, dobiće od pokrajine pomoć u vidu prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu iz robnih rezervi u ukupnoj vrednosti od 9,4 miliona dinara.

“Kancelarija za inkluziju Roma je jedna od dve najvažnije institucije zadužene za unapređenje položaja Romske nacionalne manjine u Srbiji. U okviru svojih predviđenih aktivnosti u ovoj godini težište svog rada je u najvećoj meri posvetila obrazovanju učenika i studenata, kao i zapošljavanju Romske zajednice. Odgovornim pristupom i dobrom implementacijom zacrtanih aktivnosti za ovu kalendarsku godinu rezultati stručnih timova Kancelarije za inkluziju Roma su već vidljivi”, istakao je Miloš Nikolić, direktor Kancelarije za inkluziju Roma.

Uvođenje afirmativnih mera pri zapošljavanju, kazao je Nikolić, bilo bi od velike koristi. Konkretno, predložio je on, to bi u praksi značilo da u firmi koja zapošljava 100 ljudi, bude 5% pripadnika romske zajednice ukoliko su kvalifikovani za taj posao.

“Dobio sam čvrste garancije od resornih ministarstava, a i od pokrajinskih sekretarijata da će se moj predlog uvažiti i da će se naći na dnevnom redu na nekom od narednih sastanaka Vlade Republike Srbije. Ovaj predlog sam izneo i na poslednjem sastanku koordinacionog tela za praćenje realizacije strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja”, naveo je Nikolić.

Od velike pomoći je, ocenio je on, saradnja državnih, pokrajinskih i lokalnih vlasti sa Kancelarijom za inkluziju Roma koja je na visokom nivou.

“Iz ugla pokrajinske poslanice moram i ovom prilikom da konstatujem da je podrška Romskoj zajednici u Vojvodini i ove godine, kao i u nekoliko prethodnih bila višestruka i kontinuirana. Višestruka, jer je pokrajinska vlada u svim sferama dosledno poboljšala ciljeve u svim sferama za poboljšanje standarda, uslova i života građanki i građana romske nacionalnosti u skladu sa svim međunarodnim, nacionalnim, pokrajinskim i drugim strateškim dokumentima”, rekla je Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine.

Do sada je, prema njenim rečima, rađeno na rešavanju problema zapošljavanja, obrazovanja, kulture i stanovanja.

Pomak je, kako je kazala, posebno vidljiv kada je reč o stipendiranju romskih učenika, te negovanju romskog jezika u osnovnim školama kao izbornog predmeta, a prostora za napredak ima i u radu regionalnih kancelarija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.