Pomoć poljoprivrednicima u navodnjavanju

VIDEO K9: Vojvođanski poljoprivrednici koji su konkurisali za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara danas su potpisali ugovore sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Sredstva koja su dobili su bespovratna.

408

Potpisano je 147 ugovora sa privrednim gazdinstvima o dodeli sredstava za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara na površini od 935 hektara.

Tom prilikom govoreno je i o daljim planovima u oblasti agrarne politike.

“Ono što nas ograničava do kraja ove budžetske godine jeste činjenica da je oko 85% sredstava planiranih budžetom već utrošeno i to nas na neki način limitira kada je u pitanju sprovođenje agrarne politike do kraja godine. Međutim, u dogovoru sa predsednikom vlade imaćemo naravno i rebelans budžeta. Očekujemo to krajem septembra – početkom oktobra i tada se očekuje izdvajanje dodatnih finansijskih sredstava za razvoj poljoprivrede a koncipiraćemo mere koje su u skladu sa interesovanjima poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Najviše sredstava za navodnjavanje izdvojeno je u ratarstvu, potom povrtarstvu i voćarstvu, rekao je Radojević.

Poljoprivrednici ističu da im deo sredstava za navodnjavanje u velikoj meri pomaže i olakšava dalji rad.

“Dosta znači. Zato što samo tako možemo opstati na tržištu, jer su repromaterijali dosta skupi, a cene proizvoda su niske, pa jedino tako možemo opstati”, naveo je Čaba Verebelji, poljoprivrednik iz Temerina.

 

“Konkurisala sam za sredstva za navodnjavanje za površinu od jednog hektara malinjaka. Bavimo se inače ratarstvom, a sad ćemo probati sa voćarstvom i ova sredstva će nam puno značiti, s obzirom da je za nas to, ipak, velika investicija i koliko god da nam se vrati, sve nam je dobro”, istakla je Radmila Josić, poljoprivrednica iz Stepara.

Ukupna vrednost ivesticija je oko 145 miliona dinara, a učešće pokrajine je oko 55 miliona. Ovaj konkurs raspisan je do kraja septembra i, kako su u Sekretarijatu za poljoprivredu rekli, ostalo je još sredstava, te poljoprivrednici i dalje mogu da se prijave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.