Pomoć grada za prvu šansu

VIDEO K9: Gradska uprava za privredu ove godine je opredelila rekordnih 170 miliona dinara za programe zapošljavanja, a kroz konkurse za pripravnike i stručnu praksu, šansu za prvi posao dobiće oko 200 mladih.

20

Kroz Akcioni plan zapošljavanja Grada Novog Sada koji realizuje Gradska uprava za privredu u ovoj godini će oko 730 nezaposlenih dobiti šansu zaposao ili subvenciju za pokretanje sopstvenog biznisa.

Ovih dana planirano je otvaranje konkursa za pripravnike i stručnu praksu, kroz koje će 200 mladih sa fakultetskom diplomom ili srednjoškolaca dobiti šansu da steknu svoje prvo radno iskustvo u privatnoj firmi ili javnom sektoru.

“Uglavnom, 70% njih ide u privatne kompanije i Gradska uprava za privredu finansira sve te mere, imaju nadoknadu za tih godinu dana i, pre svega, stiču iskustvo da, nakon te godine, ostanu u toj privatnoj kompaniji ili da nađu negde posao drugo”, rekao je Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu.

Dosadašnja iskustva u realizaciji ovih mera, koje Gradska uprava za privredu sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, dala su, prema rečima Radojevića, veoma dobre rezultate.

“Na osnovu dosadašnjih analiza koje su u saradnji sa NSZ rađene posle svakog akcionog plana zapošljavanja, 70 do 80% mladih ostane ili da radi kod istog poslodavca, ili nađe posao u struci 3 do 6 meseci posle završene stručne prakse”, naveo je Radojević.

Sredstva iz gradskog budžeta za programe zapošljavanja povećavana su iz godine u godinu i u 2020. je za ovu namenu opredeljeno je više od 170 miliona dinara.

“Ako vam kažem da sledeća lokalna samouprava u Srbiji, na drugom mestu, izdvaja 45 miliona dinara, onda možete videti koliko je nama, kao gradu i Gradskoj upravi za privredu bitno i koliko smo mnogo truda uložili da ove sve programe zapošljavanja sprovedemo”, istakao je Radojević.

Oblasti potražnje određenih struka za pripravnike ili stručnu praksu određuju potrebe poslodavaca, rekao je Radojević i dodao da je najveća potražnja kod nas za pravnicima i ekonomistima, kao i za IT stručnjacima, mada je u ovom sektoru najmanje nezaposlenih na tržištu rada.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.