Pomoć države “Akademskoj bebi”

VIDEO K9: Populacija na koju se računa sa aspekta povećanja nataliteta u Srbiji jestu i studenti roditelji, kojima bi tokom studiranja trebalo obezbediti što povoljnije uslove za ostvarenje roditeljstva.

1009

Osim adekvatne zdravstvene zaštite, tu je i niz drugih problema čije je rešavanje u Novom Sadu pre četiri godine inicirano programom Akademska beba, a kojem će konkretnu podršku dati i Vlada Srbije.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata trenutno brine o zdravlju 140 budućih majki koje istovremeno studiraju na nekim od novosadskih fakulteta.

Država na studentsku populaciju računa i sa aspekta potrebe što većeg roditeljstva, te će saradnja na projektu Akademska beba biti i finansijska, kao i podrška svemu onome što je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata u tom pravcu počeo da radi.

“Započeo je da se bavi preventivom razboljevanja, edukacijama, posebno u domenu zananja o reproduktivnom zdravlju, o zdravoj ishrani i trudnica i beba, započela je da se bavi na laboratorijskom, ultrazvučnom principu praćenjem trudnoća za veliki broj, što nas naravno raduje, 140 trudnica nije malo”, rekla je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Podrška sa republičkog nivoa veoma je značajna, kao i najavljena saradnja na nekim budućim projektima, istakao je direktor ove ustanove, koji je naveo da je njihovo ginekološko odelenje opremljeno po najvišim standardima i da svim studentkinjama, pa i budućim majkama, pružaju najsavremenije lekarske usluge.

“Šta je suština priče? Da je Novi Sad akademski grad, da smo mi obuhvatili 61.000 studenata UNS, da su takođe svi akreditovani privatni univerziteti uključeni u ovaj projekat i da, eto, imamo veoma jaku podršku od same republičke vlade”, naveo je direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata prof. dr Veselin Dickov.

Ideja za projekat Akademska beba potekla je u Studentskoj asocijaciji Univerziteta u Novom Sadu pre pet godina iz želje da sagledaju probleme sa kojima se suočavaju roditelji – studenti novosadskog Univerziteta i uporede ih sa stanjem na drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu.

“Postoji dosta studentkinja koje nisu iz Novog Sada i u tom momentu one više nemaju pravo na smeštaj u studentskom domu, kada ostanu u drugom stanju. Takođe, jedna od kreativnih ideja koja postoji u inostranstvu u nekim drugim iniverzitetima, jeste mogućnost da u kampusu postoji prostor gde bi deca studenata – roditelja mogla da borave tokom vremena koje oni provode na fakultetu. Isto tako u nekim zemljama postoji finansijski stimulans, odnosno, oni finansijski podržavaju studente roditelje i daju im određene nadoknade tokom studija da bi im olakšali samo studiranje”, rekla je Marijana Topo iz Studentske asocijacije UNS-a. 

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata je ustanova primarne zdravstvene zaštite, koja se bavi lečenjem, ali i preventivnim merama zaštite zdravlja studenata, koji ovako ocenjuju kvalitet njihovih usluga.

Podrška Vlade Srbije projektu Akademska beba jedna je od mera populacione politike usmerene na podsticaj rađanja i podizanja zdravstvene kulture u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.