Pomen žrtvama racije

VIDEO K9: U Novom Sadu danas je obeležena 79. godišnjica Novosadske racije. Vence su na spomenik Porodica na Keju žrtava racije položili gradski, pokrajinski, republički i svetski zvaničnici, a pomen stradalima služili su vrhovni rabin Srbije Isak Asiel i episkop bački Irinej.

0
55

Između tri i četiri hiljade Srba, Jevreja i Roma iz Južne Bačke, među kojima je bilo staraca, žena i dece, svireposu likvidirali mađarski fašisti u januaru 1942. tokom takozvane Racije koja je počela 4. janura i trajala do 29.

Samo u Novom Sadu od 21. do 23. januara ubijeno je oko 1200 ljudi, čija su tela bačena u tada zaleđen Dunav.

Danas je, na Keju žrtava racije kod spomenika Porodica održan pomen stradalima tokom ovog ratnog zločina.

Molitveni pomen nastradalima služio je glavni rabin Srbije, Isak Asiel, koji je podsetio na masovna ubistva Jevreja tokom Drugog svetskog rata, koja nisu zaobišla ni Novi Sadi i Južnu Bačku.

Molitveni pomen za svirepo ubijene Srbe, Jevreje i Rome tokom Novosadske racije, služio je i episkop bački Irinej.

Uz prisustvo vojnog sveštenika, venac je u prisustvu predsednice Skupštine grada Novog Sada Jelene Marinković Radomirović spušten i sa broda u Dunav.

Jedna od manifestacija kojom se u Novom Sadu nekoliko godina unazad obeležava ovo veliko stradanje održava se pod nazivom „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“.

U okviru ovog dešavanja biće prikazani filmovi „Časovi persijskog“ i „Život je lep“ u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a planirana je i međunarodna onlajn konferencija „Glas žene iz ledene tišine“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.