Pomen žrtvama Holokausta

VIDEO K9: Na Jevrejskom groblju danas je obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta.

0
325

U okviru ceremonije na Jevrejskom groblju pročitana je molitva na hebrejskom jeziku za žrtve fašističkog terora, a hor JONS ”Hašira” izveo je ”Tužnu pesmu”.

“Ja kroz svoje odrastanje i školovanje nikad nisam u ovoj sredini osetio antisemitizam. To je jako prijatno da možete to da izjavite. I ovo danas samo me podseća na ono što se dogodilo”, rekao je između ostalog Mirko Adam, predsednik Jevrejske opštine.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se na dan kada su, 27. januara 1945. godine, jedinice Crvene Armije oslobodile najveći logor smrti u Drugom svetskom ratu, Aušvic – Birkenau u Poljskoj.

“Sećajući se jednog od najvećih stradanja u istoriji civilizacije, stradanja jevrejskog naroda u vreme Drugog svetskog rata, istovremeno šaljemo snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku da je za naše današnje društvo, za vrednosti koje gajimo i verujemo u njih, apsolutno neprihvatljiva pojava fašizma ili nacizma u bilo kom obliku”, naveo je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

On je istakao da su Srbi, Jevreji, kao i Romi koji žive na ovim prostorima podneli velike žrtve i platili visoku cenu, da bismo danas živeli u slobodi.

Potom su položeni venci na grob žrtvama Holokausta.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.