Pomen Batajničanima u Petrovaradinu

VIDEO K9: Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) Batajnice i Petrovaradina, danas su obeležili godišnjicu streljanja meštana Batajnice u Petrovaradinu u Prvom svetskom ratu.

0
62

17. septembra 1914. godine 11 mladih Batajničana streljale su austrougarske trupe kao opomenu i primer drugima, nakon što je srpska vojska upala u Srem nakon pobede na Ceru.

Meštani Srema, a među njima i Batajničani, oduševljeno su dočekali srpsku vojsku, koja se ubrzo povukla uz velike gubitke i poraz, a austorugarske vlasti su oko 2.000 stanovnika strpali u vagone i deportovali.

Nedaleko od pruge u Petrovaradinu, zbog jednog ubijenog Nemca, streljano je 11 mladih Batajničana. Njima je 1934. godine podignut spomenik na mestu pogubljenja, a godišnjica njihove smrti na ovom mestu se obeležava od 1957. godine.

Spomenik nedaleko od igrališta i pruge u Petrovaradinu srušile su i zatrpale ustaše 1941. godine, nakon što je Srem ušao u sastav Nezavisne Države Hrvatske. Po oslobođenju, 1945. godine, spomenik je ponovo postavljen nedaleko od izvornog postolja.

I pored aktuelne epidemiološke situacije, potomci boraca Narodnooslobodilačkih ratova danas su se okupili kod spomenika palih Batajničana i po 63. put odali počast streljanim mladićima.

Na skupu je istaknuta da se o prošlosti mora govoriti kako bi se sačuvala istina. Ističu da je istina naše blago i potrebno je o njoj pričati mlađim generacijama. Svima koji su dali svoje živote za našu slobodu, dodaju oni, treba da se poklonima i zahvalimo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.