Pomak u pomoći udruženjima invalida

VIDEO K9: Uskoro će biti objavljen konkurs vezan za finansiranje programskih aktivnosti udruženja osoba sa invaliditetom. Tekst je pripremljen i do kraja nedelje bi trebao i da se ozvaniči. U Savetu za osobe sa posebnim potrebama navode da je najveći problem to što osobe sa invliditetom nisu dovoljno informisane koje sve vrstu pomoći mogu dobiti.

0
379

Najveći problem u 2016. godini udruženja osoba sa invaliditetom je nedovoljno finansijskih sredstava za njihove osnovne potrebe, poput komunalnih i tekućih troškova. Tim povodom će i biti objavljen konkurs.

“Ono što će danas biti tema sastanka su, pre svega, projekti, odnosno finasiranje udruženja osoba s invaliditetom. Ono što je bitno, prema mojim saznanjima, jeste da je tekst konkursa pripremljen i očekujemo da do kraja nedelje on se nađe na sajtu grada Novog Sada. Putem tog konkursa moćiće da konkurišu sva udruženja osoba sa invaliditetom za svoje programske aktivnosti. Kada kažemo programske aktivnosti, to su, pre svega, novčana sredstva koja su namenjena za rešavanje komunalnih režija, dakle tu mislimo na plate zaposlenih, vodu, struju, telefon, internet”, pojasnila je Sonja Radaković, predsednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama.

Prema njenim rečima i kartice za parking su spremne i mogu ih preuzeti sva udruženja osoba sa invaliditetom.

Jedan od vodećih problema je neinformisanost osoba sa invaliditetom o tome koje sve vrste pomoći imaju na raspolaganju, navela je Radaković i dodala da sve osobe prvog i drugog stepena invalidnosti imaju pravo na personalnu asistenciju.

“Problemi su bili naročito izraženi ranijih godina. Arhitektonske barijere su postojale, ulice nisu rađene po strategiji pristupačnosti. Sve novije generacije bulevara su rađene po standardima pristupačnosti. To su zaista neki problemi koji su obeležili, kako 2016. godinu, tako i mnoge ranije godine. Mi se sa tim problemom susrećemo i u Novom Sadu, koji je zaista lider socijalne politike naspram drugih lokalnih samouprava u republici”, navela je Radaković.

Kako je istakla, Savet i postoji kako bi okupio Udruženja osoba sa invaliditetom, saslušao ih i pomogao im u rešavanju problema, kao što će biti učinjeno sa konkursom koji će donekle rešiti finansijske poteškoće udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.