Pomaci u poštovanju prava LGBT osoba

VIDEO K9: Srbija je zabeležila pomake u oblasti stanja ljudskih prava LGBT populacije, a jedan od pokazatelja je uspešno održavanje Parade ponosa prošle godine, kao i bolji odnos političkih faktora i državnih institucija, čulo se danas u Skupštini Srbije.

597

U Srbiji je prvi put od 2007. godine sloboda okupljanja poštovana u potpunosti, stoji u godišnjem izveštaju organizacije Gej strejt alijanse (GSA) o stanju ljudskih prava LGBT osoba.

Kako je rečeno, nije zabeležan rast slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama u odnosu na 2013.godinu, ali je izmenjena struktura; smanjeni su fizički napadi, pokušaji napada i pretnje, ali da je došlo do porasta porodičnog i partnerskog nasilja.

Najveći izazov je rad sa građanima na uklanjanju predrasuda. Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je povodom ovog izveštaja o stanju ljuskih prava da je veoma bitna njihova integracija u društvo.

Parada ponosa je prošla incidenata i neusmnjivo je imala značajnu političku podršku. Srbiju je pohvalio i ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif koji je izrazio nadu da će reformski napori Vlade Srbije doprinetu unapređenju slobode i prava svih građana i građanki Srbije.

U Srbiji je tokom prošle godine prijavljeno sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na pripadnike LGBT populacije, policija je intervenisala i prosledila deset izveštaja nadležnom tužilaštvu, a 11 osoba je procesuirano, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema njegovim rečima, u istom periodu bilo je 66 pretnji LGBT populaciji putem društvenih mreža.

[quote_box_center]“Policija je intervenisala, prema 25 osoba preduzeli smo mere iz naše nadležnosti i podneli smo 45 krivičnih prijava”, rekao je Stefanović u Skupštini Srbije gde je predstavljen izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba.[/quote_box_center]

U pripremi je predlog Deklaracije protiv nasilja, govora mržnje i zločina iz mržnje, a Stefanović je poručio da Srbija ne sme biti plodno tle za širenje mržnje i dodao da se neće dozvoliti njihovo bezbednosno ugrožavanje samo zato što su drugačije seksualne orjentacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.