Pomaci ka boljem položaju Roma

VIDEO K9: Obrazovanje i ravnopravnost pri zapošljavanju Roma glavni su ciljevi na čijim ostvarenju intenzivno rade u Kancelariji za inkluziju Roma.

0
277

Nedovoljna uključenost u obrazovni sistem i neravnopravnost pri zapošljavanju još uvek su među najvećim problemima sa kojima se Romi suočavaju danas, ocenjeno je i na Međunarodni dan Roma obeležen 8. aprila.

U Kancelariji za inkluziju Roma ističu da je položaj romske zajedniceosetno bolji u odnosu na prethodne godine, ali da i dalje postoje gorući problemi u čije je rešavanje neophodno uključiti sve segmente društva.

“Afirmativna mera je donela jedan zaista veliki iskorak u obrazovanju, šta to znači, da mi širom Srbije po univerzitetima imamo sada godišnje upisano 350-400 studenata romske nacionalnosti, što se tiče srednjih škola mi imamo više od 4000 srednjoškolaca, a trećina od toga je bas u Vojvodini. Taj stepen je zaista porastao u ovih dve do tri godine i dao je odlične rezultate”, naveo je Miloš Nikolić, predsednik Kancelarije za inkluziju Roma.

Pored obrazovanja, cilj Kancelarije za inkluziju Roma jeste i da postignu punu ravnopravnost pri zapošljavanju uz primenu istih afirmativnih mera kao što je to učinjeno u oblasti obrazovanja.

“Ono što je bio apsolutni predlog i moj i Kancelarije, da bi bilo odlično da bar 5% populacije bude zaposleno po javnim preduzećima, lokalnim samoupravama, državnim institucijama i to bi napravilo jedan ozbiljan raskorak u romskoj zajednici. Naša želja je da Rom bude, ne socijalan slučaj, već čovek, odnosno žena koja će moći da plaća porez ovoj državi, jer onda je to kompletna inkluzija i zato mi sve ovo i radimo”, istakao je Nikolić.

U Kancelariji za inkluziju Roma ističu da imaju apsolutnu podršku kako države, tako i lokalnih vlasti, ali da, bez obzira na ostvarene rezultate, ima još dosta problema u romskoj zajednici.

Promene, kako je istakao, moraju da budu i unutar same romske zajednice, jer samo tako promena socijalno ekonomskog položaja Roma i njihova kompletna inkluzija u obrazovni i sistem zapošljavanja može bude ostvarena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.