POLJOPRIVREDNICIMA KONAČNO ISPLAĆENE SUBVENCIJE, ČEKA SE ISPUNJENJE OSTALIH DELOVA DOGOVORA

737

VIDEO K9: Nakon protesta ispred vlade Srbije i dogovora sa njenim predstavnicima, poljoprivrednicima su isplaćene subvencije. Sa reči se prešlo na dela, pa se očekuje da tako bude i u ostalim segmentima dogovora. 

Paori su dobili 900 miliona zaostalih subvencija. Ovim je Srbija potvrdila  status zemlje koja ima najveći procenat isplata u regionu. Dogovor je i da se ovi i slični problemi ubuduće rešavaju na mesečnim sastancima. Ujedno će biti pokrenuta inicijativa da se osam godina od ulaksa u EU zemlja ne prodaje strancima.

Poljoprivredni proizvođači rekli su na protestu da nisu za to da se povećavaju cene osnovnih životnih namirnica, ali da njihov položaj mora da bude poboljšan. Iz vlasti poručuju da je jasno da će biti problema, ali da su cene u skladu sa onima u regionu.

Kada je reč o kupovini goriva, paorima je rečeno da će na proleće dobiti kartice kojima će odmah moći da ga kupuju. Takođe, radiće se na razvoju malih poljoprivrednih gazdinstava, ali i na tome da proizvodi kao što si suncokret, soja, šećerna repa ili kukuruz ne budu obezvređeni. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.