Poljoprivrednici traže sastanak sa ministarkom: “Nadamo se da nećemo opet morati da protestujemo”

Poljoprivrednici sedam udruženja, zatražiće sastanak sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković jer su nezadovoljni ispunjenjem zahteva na osnovu sporazuma koji su potpisali sa Vladom Srbije.

0
65

Zahtevi se najvećim delom odnose na subvencije i regulisanje tržišta, rekao je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

On je za Betu rekao da većina zahteva nije ispunjena i da država sada obećava da subvencije isplati 1. oktobra, na kraju godine što, kako je rekao, nikada nije bilo.

Svi poljoprivrednici nisu još dobili čak ni prvih 9.000 dinara po hektaru od ukupno 18.000 dinara. Mi ćemo, zavisno od ishoda razgovora sa Tanasković, doneti odluku o daljem delovanju, nadam se da nećemo morati opet da protestujemo na ulici“, rekao je Kleut, jedan od potpisnika sporazuma sa Vladom.

Dodao je da su ratarski proizvodi u Srbiji desetak dinara jeftiniji nego na berzama u okolnim zemljama, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, jer otkupljivači i izvoznici diktiraju cene.

Kukruz u susednim zemljama košta 25 dinara po kilogramu, u Srbiji je 16 dinara, kilogram pšenice je na njihovim berzama 25 dinara, a u Srbiji oko 20 dinara jer su izvoznici napravili monopol“, rekao je Kleut.

Sporazum poljoprivrednika sa Vladom Srbije potpisan je u maju, posle višednevnih blokada saobraćajnica poljoprivrednom mehanizacijom, i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini.

Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu su ispunjeni.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja “Adrani”.

Kleut je rekao da ga je više medija, posle izjave da su poljoprivrednici nezadovoljni i da novi protest nije isključen, nazvalo lažnim poljoprivrednikom.

Ti mediji će na sudu morati da dokažu kako sam lažni poljoprivrednik kada se bavim ratarstvom, stočarstvom i voćarstvom. U Savezu su ljudi koji su pripadnici različitih stranaka, a to što je neko poljoprivrednik ne znači da nema pravo da se bavi politikom. Ja sam član koalicije Moramo“, rekao je Kleut.

(Beta, 021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.