Poljoprivrednici odustali od blokada

Poljoprivrednici su, zbog obećanja Vlade Srbije da će u narednih sedam dana preduzeti mere za rešavanje problema u otkupu mesa i mleka, odustali od najavljene blokade, ali su danas organizovali protestnu vožnju.

700

Protestna vožnja organizovana je u 11 sati na području Srema, Mačve i Banata.

Nakon toga će, kako je izjavio predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice Zlatan Đurić, poljoprivrednici sačekati nedelju dana da vide da li će vlada preduzeti mere kako je u četvrtak uveče dogovoreno na sastanku predstavnika vlade nezadovoljnih stočara.

Paori iz Mačve, Srema, Pocerine, Banata i Bačke prethodno su planirali da traktorima i drugom mehanizacijom blokiraju puteve širom Srbije. Paori su tada rekli da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede nisu pronašli rešenje o interventnom otkupu tovljenih svinja i mleka, kao ni za još osam postavljenih zahteva.

[quote_box_center]“Ono što su ponudili je neprihvatljivo. Nude 15.000 tona kukuruza u robnu razmenu, a nisu doneli paritete. Većini poljoprivrednika to ne odgovara, njima treba novac za setvu i gorivo. Mesec dana je prošlo od kako smo ministarstvu dostavili spiskove i količine tovljenika a ništa nisu preduzeli. Klaničari daju i manje od 100 dinara za tovljenike. Prevarili su nas po ko zna koji put”, rekao je ranije u četvrtak Zlatan Đurić.[/quote_box_center]

Unija poljoprivrednika zahteva da robne rezerve otkupe tovljene svinje po 185 dinara, da se organizuje interventni otkup mleka, kao i da se do kraja godine zabrani uvoz mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Samo u Mačvi i Sremu ima više od 50.000 tovljenika koje nema ko da kupi. U poslednjih mesec dana pojedine mlekare u Srbiji prestale su da otkupljuju mleko od malih proizvođača, onih koji su im dnevno isporučivali manje od 20 litara. Zbog, kako kažu uvoza mleka u prahu i surutke, stvorio se višak domaćeg mleka. Za nekoliko dana se ukidaju kvote u zemljama EU, pa se očekuje uvoz mleka i mlečnih proizvoda što će domaće farmere potpuno uništiti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.