Poljoprivrednici Novog Bečeja neće glinokop na njivama

VIDEO K9: Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja protestovalo je juče zbog najave Nexe grupe, vlasnika novobečejske fabrike građevinske keramike Polet, da otvori rudnik gline na poljoprivrednom zemljištu prve klase.

0
601

Otvaranje glinokopa na njivama prve klase isušilo bi i upropastilo zemljište, poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, ostati bi bez najbolje zemlje, a ugrožen bi bio i specijalni rezervat prirode “Slano Kopovo”, smatraju u udruženju poljoprivrednika “Srednja strana” i ekološkom udruženju ” Sivi ždral”.

U njihovoj organizaciji više stotina poljoprivrednika Novog Bečeja protestovali su nezadovoljni namerom kupca preduzeća „Polet“, Nexe Grupe, da na tim njivama otvori rudnik gline.

“U slučaju otvaranja rudnika, pre svega može da se desi da dođe do narušavanja poljsko-vodnog kapaciteta, odnosno vodnog režima, time bi i ostale njive izgubile vodu. Mi već sada smo u deficitu sa vodom, a rudnik bi još više otežalo proizvodnju poljoprivrednih kultura”, rekao je poljoprivrenik Nikola Dujin.

Poljoprivrednici strahuju i da bi kopanje gline moglo dovesti do spuštanja nivoa podzemnih voda i devastiranja okolnih poljoprivrednih površina, što bi dugoročno uticalo na ozbiljan pad standarda stanovnika ove opštine.

Organizatori protesta tvrde i da od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode nisu mogli da dobiju na uvid u Studiju uticaja na životnu sredinu Nekse grupe.

“Mi smo predložili Poletu da se mi organizujemo kao poljoprivredni proizvođači i da im mi ponudimo neke parcele, jer Polet radi od 1905. godine, nije Polet samo ovo što je sada i oni su radili razne eksperimente, na različitim lokacijama ima gline, negde više negde manje. Mi smo im predložili da im ustupimo neke parcele za razumnu cenu, znači bez ikakvog ucenjivanja, jer ovde na ovom mestu, mora da bude mesta i za Polet i za nas”, kazala je Mirjana Nićin iz Udruženja “Srednja strana”.

Kompanija Nekse, kako kažu, još nije dobila zvaničnu dozvolu nadležnih za novo eksploatisanje, a prema njihovim saznanjima, na teren će izaći inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji je izrazio spremnost da se uključi u rešavanje ovog problema.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.