Poljoprivrednici (ne)zadovoljni dogovorom

VIDEO K9: Protesti poljoprivrednika okončani su nakon dogovora u Vladi Srbije, ratari su traktore vratili na njive, a iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije poručuju da nisu zadovoljni onim što je postignuto u pregovorima.

0
10

Poljoprivrednici su se, nakon osam dana protesta u Novom Sadu, povukli sinoć iz grada nakon što je u Vladi Srbije postignut dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat.

Konačna otkupna cena suncokreta koja je dogovorena na pregovorima, iznosi 73 dinara po kilogramu, sa isplatom do 15. oktobra ove godine.

O razlozima iskazivanja nezadovoljstva stanjem u poljoprivredi govorio je u našoj emisiji Otvoreni ekran poljoprivrednik Radoslav Adamović.

U medijima, kaže Adamović, nije bilo reči o tome zašto su se poljoprivrednici zapravo odlučili na proteste.

Tokom pregovora dogovoreno je i ograničenje marže posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok će trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare snositi same uljare. Premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećana je na 15 dinara, dok će podsticaj za gorivo u narednom periodu iznositi 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru.

Vlada se takođe obavezala da, u narednom periodu, razgovara sa stočarima, u vezi sa kreiranjem mera u tom sektoru. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Adamović je nakon emisije izjavio da Inicijativa nije zadovoljna obećanjima parafiranim u Vladi Srbije, da su pregovori ličili na šaradu jer su dobijali gotove predloge, a da su blokade  razbijali državni službenici iz mesnih zajednica i opština.

Iz Vlade Srbije je za javni medijski servis rečeno da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, što su i očekivali s obzirom na to da je tokom sastanka s poljoprivrednicima, kako kažu, postignut visok stepen saglasja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.