Poljoprivrednici nastavljaju proteste

VIDEO K9: Poljoprivrednici iz nekoliko mesta u Vojvodini, nezadovoljni Predlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ne odustaju od zahteva da se Predlog ovog Zakona poništi. Uz podršku Pokrajinske vlade oni najavljuju proteste ispred republičkog Parlamenta, zgrade Vlade Republike Srbije i ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.

539
“Mi očekujemo da u narednim danima radikalizujemo naše proteste i zahteve, da ono što nismo postigli traktorima postignemo jednostavno našim prisustvom i daljim kontinuitetom zahteva da se Zakon, jednostavno, i ako se donese, očekujemo da ga predsednik Republike Tomislav Nikolić, koji ima nadležnost da to može, ne potpiše”, rekao je Miroslav Kiš, predsedavajući u Asocijaciji poljoprivrednika.
Na današnjem sastanku sa poljoprivrednicima predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je najavio da će dati svoju podršku poljoprivrednicima i da će pokrajina zajedno sa njima protestvovati u Beogradu, insistirajući na tome da se ovaj Zakon ne donese.
“Želimo da iskažemo jasan stav ogromne većine građana da je takav Zakon neprihvatljiv, jer on ide samo u interes tajkuna, samo u interes nekoliko ljudi umesto da se praktično cela poljoprivreda, kao i njen razvoj, zasnivaju na zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta”, naveo je Pajtić.
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je, predstavljajući izmene Zakona u Skupštini Srbije, rekla da je predviđeno davanje u zakup do 30 odsto obradivog državnog zemljišta, a da će izmene omogućiti privlačenje investicija u poljoprivrednu proizvodnju, otvaranje novih radnih mesta i podizanje izvoza.
Kako je Bogosavljević Bošković rekla za Tanjug, država i poljoprivreda na godišnjem nivou imaju ogroman gubitak, jer se od ukupno 830.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu godišnje nađe samo oko 30 odsto raspoloživih površina. Kroz analizu stanja poljoprivrede utvrđeno da su investicije zakupaca poljoprivrednog zemljišta u državnom vlašnistvu do sada bile na veoma niskom nivou, rekla je ministarka.
“Povećanje dostunosti će pozitivno uticati na opštu dobrobit jer se stvaraju uslovi za razvoj stabilne poljoprivredne produktivnosti i jačanje proizvodnih kapaciteta, povećanje državnog budžeta, od čega će, kroz povećanje BDP, korist imati svi građani”, kazala je ministarka.
Ona je na Skupštini rekla i da Pokrajinska vlada širi dezinformacije poljoprivrednicima, dodajući da Vlada Srbije prvi put nudi malim i srednjim poljoprivrednicima da kupe deo državnog zemljišta. To, kako je istakla, nije predizborni potez, već obaveza iz Strategije razvoja poljoprivrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.