Politika u mesnim zajednicama

VIDEO K9: Grupa za konceptualnu politiku reagovala je na stav gradonačelnika Miloša Vučevića o izborima za mesne zajednice koji je izrekao u našoj emisiji Otvoreni ekran. U Grupi smatraju da , kako navode, stranke nemaju šta da traže na izborima za mesne zajednice, jer na tom mestu stranačko opredeljenje građana njihova privatna stvar.

0
69

Problem sa mesnim zajednicama u Novom Sadu je što u Savetima mesnih zajednica sede stranački opredeljeni ljudi kojima su prioriteti partije neretko iznad interesa građana koji žive u toj mesnoj zajednici i ne moraju se poklapati sa potrebama građana, smatraju u Grupi za konceptualnu politiku.

Zoran Gajić, iz ove organizacije, navodi da je šest zborova građana inicirano u mesnim zajednicama u Novom Sadu uz poštovanje svih procedura, ali da ni jedan od njih nije sazvan, jer su ih, kako je rekao, zahtevali građani, a ne partija, te pozvao gradonačelnika da se izjasni o tome.

Gradonačelnik je, na ovakav stav Grupe za konceptualnu politiku, odgovrio da veruje da će do početka leta biti održani izbori za savete mesnih zajednica i da će svi koji to žele imati priliku i da učestvuju na tim izborima.

Novi Sad, prema podacima iz 2011. godine, ima 47 mesnih zajednica, a poslednji izbori za četiri od njih održani su u novembru prošle godine.

Građanski aktivisti i organizacije civilnog društva koje se bave problemima mesnih zajednica najčešće kritikuju tišinu koja prati izbore na ovom nivou i na kojima se inače, po zakonu, ne mogu kandidovati predstavnici stranaka, nego isključivo građani pod svojim ličnim imenima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.