Politički sistem (ne)legitiman

VIDEO K9: Postojeći politički sistem ne uživa legitimitet, s obzirom na mali procenat birača koji je glasao na izborima, ocenio je sociolog Jovo Bakić.

204

Pojednini analitičari ocenjuju da je Vučićeva „masovna popularnost“, nastupila posle hapšenja Miroslava Miškovića, kada je „kratko trajala“ i da je bila posledica „klasične politčke demagogije i jeftinih trikova o pravednom društvu budućnosti“.

Vučić ima podršku biračkog tela zasnovanu na procentima, pri čemu polovina glasača Srbije ne učestvuje u političkom životu.

Na pitanje da li je opravdano postaviti pitanje kakav je to legitimitet zasnovan na polovini od polovine biračkog tela, odgovara sociolog Jovo Bakić.

Kada je reč o izborima i biračkom telu u Srbiji, najveća izlaznost ikad na nekim izborima zabeležena je 24. septembra 2000. godine za parlament i predsednika SR Jugoslavije. Tada je u Srbiji glasalo 72,5 odsto od broja upisanih glasača.

Najniža izlaznost bila je 2014. godine kada je na birališta izašlo 53,09 odsto upisanih u biračke spiskove. (Prilog KTV Zrenjanin)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.