Politički sistem (ne)legitiman

VIDEO K9: Postojeći politički sistem ne uživa legitimitet, s obzirom na mali procenat birača koji je glasao na izborima, ocenio je sociolog Jovo Bakić.

0
215

Pojednini analitičari ocenjuju da je Vučićeva „masovna popularnost“, nastupila posle hapšenja Miroslava Miškovića, kada je „kratko trajala“ i da je bila posledica „klasične politčke demagogije i jeftinih trikova o pravednom društvu budućnosti“.

Vučić ima podršku biračkog tela zasnovanu na procentima, pri čemu polovina glasača Srbije ne učestvuje u političkom životu.

Na pitanje da li je opravdano postaviti pitanje kakav je to legitimitet zasnovan na polovini od polovine biračkog tela, odgovara sociolog Jovo Bakić.

Kada je reč o izborima i biračkom telu u Srbiji, najveća izlaznost ikad na nekim izborima zabeležena je 24. septembra 2000. godine za parlament i predsednika SR Jugoslavije. Tada je u Srbiji glasalo 72,5 odsto od broja upisanih glasača.

Najniža izlaznost bila je 2014. godine kada je na birališta izašlo 53,09 odsto upisanih u biračke spiskove. (Prilog KTV Zrenjanin)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.