Politička kultura Vase Stajića

VIDEO K9: Vojvođanski kulturni klub Vasa Stajić, koji je pre nedelju dana dobio novo rukovodstvo i predsednika, nastalo je pre pet godina na idejama znamenitog Novosađanina koji je često proganjan i osuđivan za vreme Prvog svetskog rata, a i u miru.

122

Vojvođanski kulturni klub Vasa Stajić je na svojoj izbornoj skupštini 10. februara izabrao novo rukovodstvo na čelu sa predsednikom, profesorom doktorom Miroslavom Ilićem.

“Miroslav Ilić je jedan tip ljudi koji pripadaju toj kategoriji renesansnih, profesor na fakultetu, umatnik, jedan od najboljih hirurga, čovek koji radi po svim bivšim republikama, koji je svirao sa Banetom Krstićem”, rekao je prof. Duško Radosavljević, član Nadzornog odbora VKK Vasa Stajić u emisiji Otvoreni ekran.

Osnivači kluba pre pet godina, kako je rekao, odlučili su da baštine dve stvari koje nisu druge organizacije i udruženja u to vreme – da na određeni način pričaju o vojvođanskim vrednostima, naročito onim kulturnim, kao i o političkoj kulturi.

“I kad smo tragali ili tražili koje bi ime tu najbolje došlo, krenuli smo od toga ko je bio najčestitiji Vojvođanin u XX veku, možda i uopšte od kada je, da tako kažemo, istorija koja se piše na ovom tlu. Došli smo do jednog četitog, neprevaziđenog lika, Vase stajića, koji je u svojoj ličnosti sa nepunih 70 godina, 69 godina j eimao kada je umro, on je čovek koji se rodio i umro na isti dan, 10. februara, sublimisao neke, neko bi rekao, nespojivih stvari”, naveo je Radosavljević.

Članovi kluba očekuju da će energija koju je unelo novo rukovodstvo na čelu sa dr Miroslavom Ilićem doprineti očuvanju i širenju ideja koje baštini na zamislima i delima Vase Stajića.

Kompletnu emisiju Otvoreni ekran možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.