“Policijski čas za decu”, da ili ne

VIDEO K9: Povodom predloga o uvođenju zabrane kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima u Novom Sadu, povedena je polemika u javnosti za i protiv sprovođenja ove ideje. Gradonačelnok Miloš Vučević tim povodom je rekao da nije zagovornik radikalnih i represivnih mera.

362

Nakon što je Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo nove mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja, među kojima je i zabrana kretanja maloletnicima bez pratnje u kasnim večernjim satima, oglasila su se pojedina udruženja roditelja, kao i novoosnovani savet roditelja za osnovne i srednje škole koji su podržali tu inicijativu.

Postoje i protivnici ove ideje, među kojima je i gradonačelnik Vučević koji, kako je rekao, nije zagovornik radikalnih i represivnih mera.

“Ja ne mislim da to uvek daje rezultate. Pre svega mislim da treba staviti akcenat na preventivne stvari. Ali, saslušaću, naravno. To su zaključci Koordinacionog tela za prevenciju nasilja među mladima, gde učestvuju i pedagozi i psiholozi, ali i roditelji, to je mešovit sastav, nije administrativni, u smislu gradske administracije, nego je mešovitog sastava”, naveo je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada smatra da postoje druge metode koje bi trebalo primeniti, ali, će, kako je naveo, saslušati sve predloge. On je izrazio sumnju i u zakonsku nadležnost grada za sprovođenje takve jedne odluke.

“Ono što je nama potrebno jeste koordinirano delovanje sa roditeljima, sa celom zajednicom, jer ne možete samo administrativnim merama rešiti te probleme, a da terba da uđemo u koštac sa tim problemima, pre svega problem narkomanije, među mladima, to je tema koji postoji i ne treba bežati od nje”, kazao je Vučević.

Savet roditelja za osnovne i srednje škole u Novom Sadu je predložio da se u sprovođenju inicijative Koordinacionog tela uvede takozvani Islandski model, prema kojem mlađi od 16 godina ne smeju da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe nakon 22 sata zimi, odnosno iza ponoći leti, a podržali su i predlog o apsolutnoj zabrani ulaska maloletnicima u bilo koju vrstu ugostiteljskog objekta nakon 22 sata, što je u medijima već okarakterisano kao uvođenje policijskog časa maloletnicima.

“Ne vredi nam da bežimo, moramo da pričamo o tome, ali ponavljam plicijski čas je toliko gruba i nezgrapna definicija, za mene neprihvatljiva. Ovo je slobodan grad, nastao kao grad slobodnih građana, ne možete ovde uvoditi nikakve policijske časove, osim u nekim, ne daj Bože ekstremnim situacijama”, naveo je Vučević.

Islandski model, dodao je Vučević, jeste dao pozitivne rezultate u toj zemlji, ali konkretne mere koje će biti primenjivane u našem gradu, kako je istakao, moraju proisteći iz razgovora svih zainteresovanih strana i prilagođene našem sociološkom ambijentu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.