Policija u Ohaju upucala Afroamerikanca sa 60 metaka

Policija u Ohaju objavila je video snimak incidenta od 27. juna ove godine u Ejkronu, na kojem se vidi da je u nenaoružanog Afroamerikanca ispaljeno 60 metaka, nakon što je hteo da pobegne policiji koja je pokušala da ga zaustavi.

0
9

Prema navodima policije, iz kola koja je vozio 25-godišnji Džejlend Voker, čuo se pucanj. Policija je pokušala da ga zaustavi zbog saobraćajnog prekršaja, pa je on izašao iz kola i počeo da beži.

Video snimak pokazao je trenutak kada je Voker iskočio iz auta i počeo da beži od policije. Policajci su, međutim, verovali da je naoružan i da okreće oružje ka njima. Kasnije se ispostavilo da nije imao oružje kod sebe, već je pištolj ostavio u autu.

Na snimku se dalje vidi kako policajci ispaljuju metke u njegovom pravcu. Nije jasno sa snimka koliko je metaka ispaljeno, ali je patolog u telu našao 60 ulaznih i izlaznih rana.

Šef policije Ejkrona Stiven Milet kazao je da su policajci pokušali Vokeru da pruže prvu pomoć na licu mesta, ali da je već bio mrtav.

Osmorica policajaca koji su učestvovali u pucnjavi su na plaćenom odsustvu, kaže Milet. Prema njegovim rečima, policajci su mislili da se Voker “namešta u poziciju da puca” kada je izašao iz automobila, te da su ga zbog toga videli kao potencijalnu pretnju.

Milet je rekao da je Voker prvi pucao iz automobila i da u blizini pronađena čaura od metka koja odgovara pištolju iz automobila.

Advokat porodice Voker, Bobi Di Čelo, kazao je da optužbe policije da je Voker prvi pucao iz automobila ne opravdavaju njegovu smrt.

“Prikazuju ga kao maskirano čudovište sa pištoljem. A ja vas pitam – šta je normalno da uradite kada čovek počne da beži? Da ga ubijete? Ne, to nije normalno”.

Protest u San Francisku 2018. zbog ubistva Afroamerikanca u sukobu sa policijom

U Ejkronu su u nedelju održane mirne demonstracije stotina ljudi koji su uzvikivali “Životi crnaca su važni” i “Pravda za Džejlenda”.

Ovaj incidenti je poslednji u nizu ubistava Afroamerikanaca od strane policije. Kritičari kažu da je takvo postupanje rasističko i nepravedno, i da je kulminiralo ubistvom Džordža Flojda 2020. (VOA)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.