Policija obezbeđuje seču šume na Šodrošu

VIDEO K9: Danas je nastavljena seča šume na Šodoršu, policija od jutros obezbeđuje ovaj prostor, a nekoliko aktivista je privedeno tokom pokušaja da spreče nastavak radova na ovoj lokaciji.

0
72

Kordon policije prisutan je od jutros na Šodrošu, kako bi obezbedili seču šume koja je u toku, odnosno sprečili aktiviste da je zaustave. Neki od njih suprostavili su se policiji pa ima i privedenih, a nekolicina je dobila i prekršajne prijave.

Aktivisti tvrde da je reč o klasičnoj primeni sile jer je, kako kažu, zakonom seča šume dozvoljena od 1. avgusta do 1. novembra, prema Rešenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji je suprotno svom Rešenju, sada odborio ovu seču.

Zbog navodnog kršenja zakona, aktivisti su najavili i podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih za seču šume na Šodrošu.

Prijić Sladić kaže da imaju saznanja da će u ovom zaštićenom području biti posečeno 140 stabala, podseća i da je u toku proces pred biroom Bernske konvencije baš zato što je na ovom mestu pobrojano 213 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta od kojih, kako kaže, neće ostati ništa ako seča ne bude obustavljena. Povodom ovog incideta, gradonačelnik Novog Sada danas je izjavio da je izgradnja mosta neophodan deo Fruškogorskog koridora i biće u funkciji daljeg razvoja grada i rasterećenja saobraćaja na ostala tri mosta.

Podsetimo, pre dva dana je nastavljena seča šume na Kameničkoj adi za potrebe izgradnje novog mosta, a aktivisti su privremeno zaustavili radove na Šodrošu koji su jutros nastavljeni nakon što je juče Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine izvršila vanredni inspekcijski nadzor u pogledu postupanja JP „Vojvodinašume“ na osnovu prijave građana. Saopšteno je da tom prilikom “na stablima za koja je planirana seča nisu uočene duplje koje predstavljaju mesto gnežđenja ptica ili služe za hibernaciju slepih miševa”, kao da, “nakon inspekcijskog nadzora izvršenog na terenu, uz stručni nadzor Zavoda, a na osnovu uviđaja, dokumentacije, prikupljenih izjava i izveštaja kao stručnog mišljenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, nisu uočene nezakonitosti i nepravilnosti u nadležnosti ove inspekcije”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.