Polarna svetlost nad Vojvodinom

VIDEO K9: Retka pojava polarne svetlosti nad Balkanom iznenadila je i obradovala one koji su bili u prilici da u njoj uživaju, a oni koji nisu imaće priliku za reprizu sutra uveče, ukoliko ih posluži vedro vreme.

0
57

Društvene mreže u nedelju uveče, a juče i mediji, preplavljeni su slikama i snimcima pojave retke na ovim našim geografskim širinama – polarne svetlosti ili aurore borealis. Auroru su najbolje videli stanovnici Istre, Slavonije, severne Vojvodine.

Za ovu prelepu igru svetlosti u zemljinoj atmosferi krivo je Sunce, zapravo geomagnetna oluja izazvana izbačajem koronalne mase, kažu znalci.

Sunce prolazi kroz svoje jedanaestogodišnje cikluse tokom kojih se njegova aktivnost povećava i smanjuje, što je u vezi sa sunčevim pegama, navodi Aleksandar Zorkić, urednik internet časopisa “Astronomski magazin”.

Ukoliko je sunčeva aktivnost veoma jaka ona, osim estetkih, može i da izazove i neke manje lepe pojave, poput negativnog uticaja na električne i elektronske uređaje, što u današnje vreme ne bi bilo prijatno.

Pojačanu aktivnost koja izaziva svetlosne efekte sunce će imati tokom skoro cele naredne godine, ali je teško predvideti kog dana i gde će ona moći da se vidi, kazao je Zorkić.

Neki stručnjaci, međutim, najavljuju da bi aurora borealis mogla imati reprizu nad našim nebom već 8. novembra kada će ponovo moći da se vidi, ukoliko bude vedro i bez svetlosnog zagađenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.