Pokrivanje rupe u budžetu

VIDEO K9: Republičku kasu u 2021. godini, u delu koji se tiče budžetskog deficita komentarisao je ekonomista Branko Dragaš.

0
16

Budžetski deficit posle rebalansa dostigao je rekordni iznos. Manjak u budžetu iznosiće oko 483 milijarde dinara. Ekonomski analitičari tvrde da će ova rupa u budžetu naterati Srbiju da naglo poveća svoj strani dug. Upitali smo ekonomistu Branka Dragaša da li se slaže sa ovom ocenom.

“Da, to je sa julom, 4,2 milijarde, do septembra, biće do kraja godine između 5,5 – 6 milijardi evra i pošto građani Srbije najbolje razumeju matematiku, onda to znači da sledeće godine ulazimo sa minusom od tih 5,5 – 6 milijardi evra, koje moramo da platimo, to smo opet mi. BDP je negde oko 22 milijarde, znači da su dugovi Srbije 160 % veći nego što mi proizvodimo. Zatim, sledeće godine nas čeka oko 7 milijardi glavnice, sa ovih 6, to je 13 milijardi, kamata države je 1,2, kamata privrede i građana je 1,2, to je 12,4, to je 15,4, bankarske garancije milijardu, to je 16,4 milijardi, i spoljnotrgovinski deficit negde oko 4 milijarde će biti, oko 6 je uvek, to je 20 milijardi i ako na sve to dodamo ono što ne prenose porez izvoznicima, to je nekih 2,4 milijarde, znači preko 22 milijarde evra sledeće godine dospeva”, rekao je Branko Dragaš, ekonomista.

Govoreći o novom rebalansu budžeta Republike Srbije, Fiskalni savet je istakao kako će ovogodišnji deficit u budžetu biti najveći od kada se podaci o tome objavljuju.

Kao ozbiljnije probleme koji su uzrokovali ovakvo stanje u budžetu, Fiskalni savet izdvojio je netransparentnost visokih javnih rashoda, prekomerno povećanje plata u državnom sektoru, kao i populističku meru podele po 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije pred izbore.

(Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.