Pokret socijalista: Doživotni zatvor za teška krivična dela

VIDEO K9: Pokret socijalista podržaće najavljene izmene Krivičnog zakonika kojima se uvodi kazna doživotnog zatvora za najteža krivična dela, izjavila je Gorjana Marinković, članica Glavnog odbora Pokreta Socijalista.

0
199

Doživotni zatvor se uvodi u naš krivično-pravni sistem kao nova vrsta sankcije koja treba u potpunosti da zameni postojeću najtežu kaznu zatvora od trideset do četrdeset godina.

To znači da će, ukoliko ovo rešenje bude usvojeno u Skupštini Srbije, da će kazna doživotnog zatvora moći da se izriče za veći broj najtežih oblika krivičnih dela.

Na pitanje kako Pokret socijalista ocenjuje izmene Zakona, odgovara narodna poslanica i članica Glavnog odbora Pokreta Socijalista Gorjana Marinković.

Prema rešenjima iz Nacrta izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koje je nedavno objavilo Ministarstvo pravde, izvršenje kazne doživotnog zatvora neće moći da zastari, kao ni krivično gonjenje izvršilaca dela za koja je propisan doživotni zatvor.

Ova kaznena mera se uvodi u naš krivično-pravni sistem kao nova vrsta sankcije. Doživotni zatvor izricao bi se za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad nemoćnim licem i obljubu nad detetom – kada su izvršena prema detetu, maloletnom licu, bremenitoj ženi i nemoćnom licu, kao i za sva druga krivična dela za koje je prema važećem zakonskom rešenju propisan zatvor od trideset do četrdeset godina. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.