Pokrenut stečaj u Bobar banci. Šta će biti sa kreditima?

Okružni privredni sud u Bijeljini juče je doneo rešenje o pokretanju stečaja u Bobar banci. Ovo rešenje sud je doneo na predlog Agencije za bankarstvo Republike Srpske, a za stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević iz Šamca, piše Glas Srpske.

0
549

Poverioci imaju rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a na ročištu, koje je zakazano za 12. april biće raspravljano o svim prijavljenim potraživanjima.

U rešenju Okružnog privrednog suda Bijeljina, koje je objavljeno na sajtu Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, navedeno je da da je likvidacioni upravnik banke Mile Maksimović u izveštaju o sprovođenju postupka likvidacije u prvih šest meseci prošle godine konstatovao da je banka na polugodištu imala iskazan gubitak iz ranijih godina od 177.331 KM i ukupan negativan kapital – 124.464 KM.

Istakao je i da je naplata potraživanja ispod planiranih rezultata, a da blokada računa, koju je na njegov predlog vršila Agencija za bankarstvo, ne daje značajne rezultate, te je predložio podnošenje predloga za otvaranje stečajnog postupka, što je Agencija i prihvatila.

“Banka ima negativnu poziciju likvidnosti, jer joj je na kraju šestog mjeseca 2016. godine za izmirenje dospelih obaveza nedostajalo 200.524 KM. Banka isplatu obaveza po redosledu prioriteta, koji su utvrđeni u skladu sa Zakonom o bankama RS, u ovom momentu vrši za treći isplatni red od ukupno devet isplatnih redova. Iz navedenih činjenica je vidljivo da račun banke trenutno nije blokiran, da banka nije likvidna i da nije u mogućnosti da izmiri sve svoje dospele obaveze, a takođe je vidljivo da su obaveze banke veće od njene imovine i da neće biti u mogućnosti da izmiri sve svoje dospele obaveze“, navedeno je u rešenju.

Agencija za bankarstvo krajem novembra 2014. uvela je prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije.

Šta će biti sa kreditima IRB-a?

Nakon pokretanja stečaja, bez odgovora je pitanje šta će biti sa kreditima, posebno onim stambenim koje je IRB plasirala preko Bobar banke.
Po zakonu, danom pokretanja stečaja, svi dospevaju na naplatu. Iz IRB-a kažu da još ne znaju kakvu će odluku doneti imenovani stečajni upravnik. (RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.