Pokrajinski poslanici o Deklaraciji o zaštiti životne sredine u Vojvodini

VIDEO K9: Na Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine razmatran ja predlog Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini, čijim usvajanjem bi se Pokrajina obavezala da uspostavi bolji sistem zaštite životne sredine i preduzme konkretne korake.

0
286

Pred pokrajinskim poslanicima našao se Predlog Deklaracije o zaštiti životne sredine, kojom bi se Vojvodina obavezala da preduzme korake u rešavanju boljeg sistema zaštite životne sredine, kao i da ova tema bude zastupljenija u obrazovanju naših osnovaca i srednjoškolaca.

“Ovo je veoma važna oblast o kojoj je jasno da nismo vodili računa minulih godina, i pokrajinska vlada je kroz tekst deklaracije želela da ukače na razmere problema i na akcije konkretnog delovanja, i da pozove sve predstavnike poslaničkih grupa, članove vlade, nevladine organizacije, građane da se pridruže u jednoj velikoj borbi koja nam predstoji u narednim godinama, borbi za očuvanje životne sredine, za zdraviju životnu sredinu”, obrazložio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

U narednom periodu, kako je rekao, Pokrajinska vlada želi da unapredi kvalitet životne sredine kroz konkretne mere koje će po tom pitanju preduzeti u svim segmentima, od obrazovnog sistema do učešća civilnog društva i nevladinih organizacija u promovisanju mera unapređenja.

Poslanici Srpske radikalne stranke glasali su protiv predložene Deklaracije o zaštiti životne sredine, smatrajući da je ona neosnovana i nepotrebna.

“Stranka i svi građani koji žive na teritoriji APV, očekivali su od vlasti konkretna dela i korake u ovoj oblasti, a ne praznu priču, deklaraciju opšteg tipa, prepunu opštih mesta koja nije obavezujućeg karaktera, koja može a i ne mora da bude sprovedena u delo”, rekao je Đurađ Jakšić, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke.

Ono što zabrinjava, kako je rekao, jeste to što je Pokrajinska vlada za 2019. godinu iz budžeta za zaštitu životne sredine izdvojila samo 927 miliona dinara, a skromna ulaganja u poslednje tri godine u oblasti zaštite životne sredine od strane Pokrajine, smatra Jakšić, dovela su do loših rezultata koje danas imamo.

Protiv predložene Deklaracije glasali su i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, a obrazloženje je dao poslanik Robert Kolar.

“Želim da iskoristim ovu priliku da kažem da poslanička grupa LSV neće glasati za predloženu deklaraciju i da su razlozi za to što je ta deklaracija potpuno nepotrebna, jer ingerencija koje Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine ima su daleko veće nego što su ingerencije drugih sekretarijata, i ne ispunjava ih ni ovako dovoljno, niti koliko bismo svi želeli”, kazao je Kolar.

Na dnevnom sednice je, između ostalog i Predlog odluke o prenošenju određenih ovlašćenja Skupštine Vojvodine na Pokrajinsku vladu u oblasti zdravstva, kao i Predlog o izmenama programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Vojvodine u 2019. godini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.