Pokrajinski poslanici o budžetu i korupciji

VIDEO K9: Zasedanje pokrajiskog parlameta danas je obeležilo nekoliko tačaka dbevnog reda, međui kojima su donošenje Pokrajinskog antikorupcijskog plana i Izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine u periodu od januara do juna ove godine.

0
330

Pokrajinski antikorupcijski plan, ili skraćeno PAP, donosi se na osnovu strategije Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, kao i na osnovu zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, a njegovo donošenje zahtevano je i u pregovorima o poglavlju 23 za pristupanje EU.

“Ako se pogleda taj program, on je vrlo širok i obuhvatan, pokriva sve moguće forme korupcije, jer korupcija je vrlo širok pojam. U krajnjem, možda je najbolja definicija da je to zloupotreba javnih ovlašćenja u privatnu korist. Definisano je nekih 15-ak ili više tačaka ili targeta na koje treba obratiti pažnju i koji će biti u budućnosti kontrolisani na odgovarajući način, preko odgovarajuće komisije”, rekao je Pavle Budakov ispred Poslaničke grupe SPS.

LSV najavila je da neće glasati o izvršenju budžeta pokrajine od januara do juna 2018. jer, kako navode, nisu glasali ni za prethodne kvartalne izveštaje u kojima se ponavljaju određene stvari.

“Ponavlja se to da su transferna sredstva i dohodak od poreza na visokom nivou, a ono što LSV godinama već govori, da upravo ustupljeni prihodi su na niskom nivou. Pre svega govorim o zakupu poljoprivrednog zemljišta, koje je sada na dvadeset i nešto posto”, naveo je Saša Šućurović iz Poslaničke grupe LSV.

Ovaj izveštaj nisu podržali ni poslanici DZVM.

“Jednostavno smatramo da ni prihodovna strana, a ni rashodovna strana nije usklađena u potpunoj meri sa očekivanjima. Od prepuštenih prihoda koji dolaze od poreza, jeste da je tamo primetno dobro ostvarenje, međutim, od onih izvornih prihoda AP Vojvodine tamo je izuzetno nisko ostvarenje, a isto tako je nisko ostvarenje i kod transfernih sredstava koje dolaze iz Republike”, kazao je  Aron Čonka iz Alternative za Vojvodinu.

Protiv pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine u prvih šest meseci ove godine glasali su i poslanici SRS, zbog kako su pojasnili, lošeg planiranja i slabe dinamike u realizaciji projekata.

“Uočavamo takođe i to da u prvoj polovini 2018. najveći deo sredstava je otišao na tzv. tekuću javnu potrošnju, a jedan mizerni, zaista minimalan deo pripada kapitalnim rashodima. Čak 97,5% pripada tekućoj potrošnji, a svega 2,5% je otišlo na kapitalne rashode, dakle, nema govora o investicionom i razvojnom budžetu u 2018. godin, već o jednoj preteranoj potrošnji javnoj, odnosno o jednom potrošačkom budžetu”, rekao je Đurađ Jakšić iz SRS.

Radikali su, prema njegovim rečima, uvereni i da će pokrajinski antikorupcijski plan ostati, prema rečima Jakšića, mrtvo slovo na papiru i da je njegovo donošenje samo zadovoljavanje forme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.