Pokrajinski poslanici danas o izvršenju budžeta Vojvodine od januara do septembra 2019.

VIDEO K9: Izvršenje pokrajinskog budžeta za prvih devet meseci ove godine izazvalo je najviše rasprave među poslanicima vojvođanskog parlamenta na sednici koja je danas, zbog rekonstrukcije sale u zgradi Skupštine APV, održana u Master centru Novosadskog sajma.

194

Pokrajinski poslanici danas su raspravljali o izvršenju budžeta Vojvodine u prvih 9 meseci ove godine, kojim je zadovoljna vladajuća koalicija u pokrajinskom parlamentu.

“Najvažnija tačka koju ćemo danas usvojiti nadam se na sednici koja je pred nama izveštaj devetomesečni za period januar-septembar ove godine. Svi ekonomski pokazatelji govore o tome da se situacija u APV popravlja. Dakle, budžet APV će iznositi negde oko 75 milijardi dinara što za 18 milijardi već više nego što je bio slučaj 2016. godine. Pokazuje se rast ustupljneih prihoda. Ustupljeni prihodi, opet, sa druge strane, pokazuju rast ekonomije”, rekao je Milenko Jovanov iz SNS.

Jovanov je dodao i da je javni dug Vojvodine sa devet milijardi spušten na oko 6,7 milijardi, te da je nezaposlenost u pokrajini danas ispod 10 posto.

Poslanici opozicije imali su kritike na ovaj izveštaj.

“Tu bih samo skrenula pažnju na potrebu za egzaktnijim planiranjem, posebno kada je u pitanju tekuća budžetska rezerva. Jer, vidimo da je tekuća budžetska rezerva u odnosu na planiranu Skupštinskom odlukom na kraju decembra 2018. godine povećana 4,6 puta i da sada iznosi milijardu i tristošest miliona i da u donošenju odluke skupština stoji u 41 posto odluka, dok Pokrajinska vlada sa prenošenjem rešenja pokrajinskim sekretarijatima direktnim budžetskim korisnicima stoji u značajno većem procentu”, istakla je dr Gordana Kozlovački iz Poslaničke grupe DS–DSHV.

Ono što je dobro, kako je kazala, je činjenica da je za zdravstvo izdvojeno 382 miliona dinara, te da se njegovo učešće u ukupnoj strukturi rashodovanih sredstava popelo na blizu 4 posto. Ni ostale poslaničke grupe nisu ostale bez primedbii na izvršenje budžeta u ovoj godini.

“Ja bih izdvojio samo par stvari koje govore o ovom kvartalu izvršenja budžeta. Prvu stvar koju bih izdvojio svakako su ustupljeni prihodi koji su i dalje problem. Od planiranih 5,6 milijardi, ostvarenje je samo 3,6 milijardi ili 65%. Tu najviše mislim na sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Od planiranih nešto više od dve milijarde, ostvarenje je 1,2 milijarde ili 59%”, rekao je Saša Šućurović iz Poslaničke grupe LSV.

“Srpska radikalna stranka će glasati protiv devetomesečnog izveštaja o izvršenju budžeta APV za 2019. godinu. Slabo, tromo, traljavo, neubedljivo, bez jasnog i preciznog plana i programa. Lutanje od nemila do nedraga. To je ono što karakteriše rad ove pokrajinske vlasti u prvih devet meseci 2019. godine”, kazao je Đurađ Jakšić, šef Poslaničke grupe SRS.

Svetlana Kozić iz Narodne stranke optužila je pokrajinsku vlast da novac iz budžeta koristi i za stranačku promociju.

Pored budžeta, na dnevnom redu sednice su, između ostalog i godišnji izveštaji o poslovanju javnih preduzeća „Vojvodinašume“ i „Vode Vojvodine“, kao i izveštaj o poslovanju Garancijskog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine za 2018. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.