Pokrajinska vlada: Bolji položaj ratnih veterana

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici usvojila Akcioni plan za poboljšanje položaja ratnih veterana, odnosno učesnika oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. i rata 1999. godine.

0
971

Naime, nakon susreta sa članovima udruženja koje okuplja ratne vojne invalide, borce-veterane i članove porodica palih boraca, koji su izneli probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom životu, na inicijativu predsednika Igora Mirovića, Pokrajinska vlada je u maju ove godine zadužila pokrajinske sekretarijate da sačine plan za poboljšanje položaja ove kategorije stanovnika u AP Vojvodini.

 

Na osnovu podataka iz lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, utvrđeno je da postoje velike razlike u broju, vrsti i obimu olakšica koje organi lokalne samouprave obezbeđuju na svojoj teritoriji, s tim, da olakšice u većini slučajeva ostvaruju isključivo ratni vojni invalidi i korisnici porodične invalidnine, a ne i učesnici oružanih akcija 90-tih i rata 1999, prevashodno zbog toga što važećim propisima iz oblasti boračko-invalidske zaštite nije obuhvaćena kategorija ratnih veterana.

 

Zato je osnovni cilj ovog akcionog plana proširenje kruga korisnika u smislu uključivanja i učesnika oružanih akcija 90-tih i rata 1999. godine u one kategorije stanovnika koje mogu da imaju olakšice.

Akcioni plan predviđa i uspostavljanje novih i ujednačavanje vrsta olakšica koje se daju, kao i uslova pod kojima se ostvaruju na nivou lokalnih samouprava, javnih preduzeća i javnih ustanova.

Ovaj dokument sadrži predloge mera koje se odnose na korišćenje olakšica u oblastima zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, kulture, kao i prilikom korišćenja usluga koja pružaju javna komunalna preduzeća, ustanove i organizacije u lokalnim samoupravama u AP Vojvodini.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova zadužen je da prati realizaciju Akcionog plana i da o preduzetim merama dostavi izveštaj Pokrajinskoj vladi najkasnije do 1. jula 2018.

 

Na današnjoj sednici je iz tekuće budžetske rezerve Domu za duševno obolela lica „Čurug” usmereno 550 hiljada dinara za sanaciju paviljona za smeštaj korisnika, Dečjem selu u Sremskoj Kamenici 599 hiljada dinara za sanaciju staza, dok je Akademiji umetnosti u Novom Sadu opredeljeno 32,5 miliona dinara za nabavku novih muzičkih instrumenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.