Poklon-zbirka Dragiše Brašovana u GMS

VIDEO K9: Izložbom Poklon-zbirka Dragiše Brašovana Galerija matice srpske obeležić 1. juna dan kada je pre 65 godina Galerija otvorena u zgradi na Trgu galerija.

0
65

U okviru jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske, ova ustanova će u četvrtak, 1. juna, obeležiti i mali jubilej – 65 godina od dana kada je Galerija otvorena u zgradi na Trgu galerija. Tim povodom biće upriličeno otvaranje izložbe Poklon-zbirka Dragiše Brašovana.

Izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana predstaviće više od 100 predmeta – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, upotrebnih predmeta i dokumentarnog materijala koje su naslednice ovog znamenitog srpskog arhitekte, supruga Viktorija
Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji. Reč je, kako je navela, o inovativnoj zbirci za GMS u kojoj ima najmanje umetničkih predmeta, a mnogo više predmeta primenjene umetnosti koja zapravo govori o građanskom životu u prvoj polovini druge polovine XX veka.

Poklon zbirka koja će biti izložena na jedinstven način govore o ukusu i opredeljenjima znamenitog arhitekte, kao i o njegovom porodičnom životu. Javnost će prvi put imati mogućnost da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu Dragiše Brašovana i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela koje je obeležilo našu arhitekturu XX veka.

Proslavu ove male godišnjice GMS upotuniće i otvaranjem dečje izložbe Bio jednom jedan slikar… Uroš Predić i operom za decu Srpskog narodnog pozorišta u subotu, 3. juna u 17 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.