Pojednostavljena procedura za lične karte

VIDEO K9: Skupština Srbije usvojila je juče izmene i dopune Zakona o ličnoj karti, kao i izmene Zakona o akcizama i Zakon o zaštiti poslovne tajne.

7
34

Izmenama Zakona o ličnoj karti je pojednostavljena procedura za građane koji izgube taj dokument, jer umesto objavljivanja u Službenom glasniku i plaćanja takse, to ubuduće mogu da urade preko portala Ministarstva unutrašnjih poslova, stoji u novom zakonu koji je usvojila Skupštine Srbije.

Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale.

Oglašavanje nevažećih ličnih karata do sada je objavljivano u Službenom glasniku, dok će, prema novim pravilima, to ubuduće biti rađeno na sajtu MUP-a.

Izmenama zakona omogućen je i unos elektronskih sertifikata u ličnu kartu, za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis, a ovim sertifikatom građani će moći da podnose zahteve MUP-u i od kuće.

Novi Zakon ne znači da stare lične karte prestaju da važe, jer će lična karta bez čipa, kao i do sada, morati da se zameni samo ukoliko se menjaju bitni podaci.

Čipovane lične karte ne moraju da se menjaju i ostaće važeće do datuma koji je u njima naveden, a promena važnih podataka, poput mesta prebivališta, biće izmenjena kroz čip, kao i do sada.

7 KOMENTARA

  1. Treba da se uvede sistem da kome se dogodi da u inostranstvu ostane bez lične karte da može da je putem ambasade oglasi nevažećom.

  2. Čudi me da nije uveden sistem da kome se dogodi da u inostranstvu ostane bez lične karte da može da je putem ambasade oglasi nevažećom.

  3. U EU za nekiliko godina uvode digitalne lične karte preko mobilnog, a kada će to u Srbiji da se uvede?

  4. Trebali su da uvedu sistem da kome se dogodi da u inostranstvu ostane bez lične karte da može da je putem ambasade oglasi nevažećom.

  5. Trebali su da uvedu sistem da kome se dogodi da u inostranstvu ostane bez lične karte da može da je putem ambasade oglasi nevažećom.

  6. Drago mi je što će moći da se lična karta ukoliko bude izgubljena oglasi nevažećim i putem sajta MUP-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.