Pojačanje za prosvetnu inspekciju

VIDEO K9: U najskorije vreme Srbija bi trebalo da dobije Zakon o inspekcijskom nadzoru u prosveti. Ovaj zakon kako je rečeno trebalo bi da ojača prosvetnu inspekciju i kadrovski i brojčano, kažu u Ministarstvu prosvete, podsećajući da je broj zaposlenih u ovoj inspekciji prepolovljen u odnosu na pre desetak godina.

0
1459

Glavna novina koju će doneti novi Zakona o inspekcijskom nadzoru u prosveti, koji bi tek trebalo da bude usvojen, jeste delimična centralizacija prosvetne inspekcije, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, što ocenjuju kao pozitivno.

Kako navode, to će pogotovo dobro doći u Vojvodini, s obzirom da u pokrajini nadležnosti pojedinih inspekcija nisu bile najjasnije.

“Naročito smo mi zapsoleni u prosveti u školama na teritoriji APV bili praktično zamorčići – nije se znalo čija je ingerencija da vrši inspekcijski nadzor. Dakle, za sve vrste zloupotreba mi smo se vrteli stalno između inspekcije rada, opštinskih – ako postoje, prosvetnih inspektora, pokrajinske i tako dalje. Sada će to biti bolje uređeno”, rekao je Stevan Jurić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vejvodine.

Ono što je takođe pozitivno, jeste činjenica da novi zakon predviđa ojačanje prosvetne inspekcije i na lokalnom i na republičkom nivou i to i brojčano i kadrovski, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

“Novom sistematizacijom republička prosvetna inspekcija biće ojačana sa 12 inspektora. Lokalne samouprave dobile su nalog da imenuju inspektore koji nedostaju. Neobično je to što je plata republičkih prosvetnih inspektora niža od zarade direktora škola čiji rad kontrolišu. Republička prosvetna inspekcija dobiće nova vozila i biće bolje tehnički opremljena”, naveo je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za inspekcijske poslove.

U sindikatima kažu da se njihvoe glavne zamerke u ovom smislu odnose na uslova za rad prosvetnih inspektora.

“Naime, predviđeno je da bilo koja vrsta stručne spreme sedmog stepena je dovoljna za rad i pet godina radnog staža. Sa druge strane, Zakon o osnovama predviđa da se za direktora povećava granica sa pet godina minimalno, na osam godina rada u prosveti – znači, tek tada možeš da konkurišeš da budeš direktor, pa je sada besmisleno da prosvetni inspektor bude neko ko ima pet godina i dva dana radnog staža”, smatra Jurić.

On kaže i da je nelogično da za direktora Republičke prosvetne inspekcije budu predviđeni isti uslovi, dakle pet godina radnog staža, dok u Uniji sindikata prosvetnih radnika smatraju da bi to trebalo da bude bar 10 godina radnog iskustva kao prosvetnog inspektora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.