Pojačana kontrola korišćenja pojasa

VIDEO K9: Saobraćajna policija od danas pa do kraja nedelje vrši pojačane kontrole saobraćaja usmerene na korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

0
23

Pojačane kontrole korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima koje saobraćajna polica vršiti do kraja ove nedelje akcija je koja se sprovodi u 30 evropskih država članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Iz MUP-a je saopšteno da će saobraćajna policija preduzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

U toku prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, dok nijedno od tri deteta koja su stradala u svojstvu putnika u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način.

Takođe, statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete zadobiti teške telesne povrede ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim sedištima svega 19,6 odsto, kao da, na zakonom propisan način, decu u vozilima prevozi 57,9 odsto vozača.

Istovremeno sa sprovođenjem ove akcije, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovode i preventivnu kampanju, sa ciljem da ukažu na značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i dečijih sedišta tokom vožnje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.