“Pogledaj oko sebe” – Nova era rudarenja

VIDEO K9: U novosadskoj Kulturnoj stanici Svilara jutros je održana projekcija epizode iz TV serijala “Pogledaj oko sebe” koja objedinjuje višegodišnje istraživanje uticaja takozvane nove ere rudarenja u Timočkoj Krajini na životnu sredinu.

0
27

U okviru Zelene nedelje, od 5. do 12. juna, EU info point Novi Sad organizovao je u KS Svilara projekciju epizode iz TV serijala “Pogledaj oko sebe”, koji objedinjuje višegodišnje istraživanje uticaja takozvane nove ere rudarenja u Timočkoj Krajini na životnu sredinu.

Zavisno od vrste rude i sadržaja i načina deponovanja jalovine, uticaj svake vrste rudarenja na vode je loš, kažu stručnjaci.

Projekcija je praćena panel diskusijom “Očuvanje vode” na kojoj su, učestvovali Petar Dokmanović, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu, Antoanie Avignon, programski menadžer Delegacije EU u Srbiji i Ruža Helać, ekološka aktivistkinja, predsednica nevladinog i neprofitnog udruženja “Vojvođanska zelena inicijativa” i autorka emisije “Zelena patrola na delu”.

Dokumentarni serijal “Pogledaj oko sebe” prikazuje se na sajtu Delegacije EU i nastao je kao deo projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji finasira EU, a realiziju Udreženje Za česme sa partnerskim organizacijama iz Zaječara i Bora. Tokom snimanja praćen je uticaj zagađivača od početka 2022. godine do danas, a u tom periodu je došlo i do ogromnih investicija kineskih kompanija u otvaranje novih rudnika i proširenje kapaciteta rudarsko-topioničarskog kompleksa nekadašnje RTB-a.

To je, prema rečima Bobana Pogarčića, predsednika Udreženja “Za česme”, osim povećanog profita za investiture, imalo i pogubne posledice po vazduh, zemlju, vodotokove…

Događaj u KS Svilara je organizovan povodom obeležavanja EU Zelene nedelje, sa ciljem podizanja svesti o važnosti očuvanja vode i ekološkim izazovima u Srbiji. Evropska unija, kako je rečeno, svetski je lider u zaštiti životne sredine i sa preko 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, najveći je donator u ovoj oblasti u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.