Poglavlje 27 – u pripremi

VIDEO K9: Mreža 27 nevladinih organizacija koje prate proces pristupanja Evropskoj uniji u oblasti 27 koja se tiče životne sredine i klimatskih promena i ove godine pripremila je izveštaj o napretku Srbije. U izveštaju se navodi da pozitivnih pomaka ima, naročito u oblasti zakonodavstva, ali da u praksi situacija još uvek nije sjajna.

0
373

Horizontalno zakonodavstvo u oblasti životne sredine, upravljanje vodama, industrijsko zagađenje, zaštita prirode, upotreba hemikalija, zagađenje vazduha, samo su neke od oblasti u kojima je analiziran napredak Srbije i usklađivanje naše prakse sa evropskom, a u okviru poglavlja 27.

“Generalno, ono što možemo reći je da postoji određeni napredak u ovoj oblasti, doneti su određeni zakoni, legislativa je donekle unapređena ali i dalje postoje značajni problemi u implementaciji i sporovođenju, zaštiti životne sredine i, generalno, klimatskih promena. Jedna od ključnih stvari koja je pozitivna je ponovno vraćanje tog Fonda za zaštitu životne sredine, koji je vraćen izmenama Zakona o zaštiti životne sredine, ali i dalje sad ostaje da vidimo kako će to biti sporovođeno i da li će zaista ta sredstva koja se izdvajaju iz fonda ići upravo u zaštitu životne sredine i promena koje nastaju industrijskim zagađenjem, zagađenjem vode i slično”, naveo je Goran Sekulić iz Svetske organizacije za prirodu WWF.

Sekulić kaže da je, prema podacim Evropske agencije za životnu sredinu, vazduh u Srbiji i dalje među najzagađenijim u Evropi. Osim toga, postoje i brojni problemi u oblasti voda, jer manje od 10% otpadnih voda se prečišćava, navodi Sekulić, a ne vodimo ni dovoljno računa o zaštiti prirodnih dobara, gde su i potrebna značajna unapređenja.

“To su sve oblasti koje su veoma zahtevne i finansijski i u odnosu na kapacitete. Genralno, klimatkse promene i dalje nisu dovoljno prepoznate u javnim politikama. Pokrenute su određene aktivnosti, znači pokrenute su izrade strategija u vezi sa klimatskim promenama, ali mislimo, prema procenama i kakva je trentuno situacija, da to i dalje nije prepoznato i nije dovoljno integrisano u sve sektore koji su tu relevantni”, rekao je Sekulić.

Oblast 27 u postupku evrointegracija biće jedna od najkompleksinijih i najskupljih, ali kako kaže Sekulić, nije tu reč o uslovima, već o zdravlju i kvalitetu života u Srbiji. S obzirom na to, ulaganje u životnu sredinu višestruko se isplati, jer je to investicija koja će zasigurno  smanjiti neke druge troškove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.