Pogibije u godini zaštite na radu

VIDEO K9: Povodom pogibije građevinskog inžinjera koji je juče preminuo nakon pada sa zgrade u izgradnji na Rotkvariji, oglasili su se i sindikati, zahtevajući odgovornost poslodavaca za bezbednost zaposlenih.

0
323

Svega malo više od mesec dana od pogibije radnika na gradilištu Pupinove palate, dogodio se još jedan nesrećan slučaj sa smrtnim ishodom.

Juče ujutro je na gradilištu na uglu Masarikove i Hilandarske, tridesetogodišnji inženjer, podlegao je povredama nakon pada sa građevine. Iz Sindikata građevinarstva Novog Sada nisu želeli da na komentarišu ovaj slučaj, jer još uvek ne postoji izveštaj.

“Juče se desilo da je pao radnik sa gradilišta jednog tu kod socijalnog. Ne mogu ništa sada da govorim pošto je inspekcija izašla i tužilac je izašao i ne mogu da prejudiciram šta će da kažu, kakav će biti izveštaj. Ali ovom prilikom hoću da apelujem na svakog radnika da ne radi ako mu nije obezbeđeno gradilište, ako mu nije siguran rad, ako nije prijavljen, slobodno može da se obrati inspekciji, da se obrati sindikatu”, rekao je Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Novog Sada.

Iz Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, međutim, poručuju da poslodavci moraju da preuzmu odgovornost za adakvatnu obuku radnika, kao i da obezbede sigurne uslove za rad. Takođe, zahtevaju i veće kazne za nepoštovanje zakonskih propisa, kao i hitno formiranje stručnog Odbora za bezbednost i zdravlje na radu.

Modić navodi i dokle se stiglo sa izveštajem nadležnih o prethodnom slučaju pogibije radnika.

“Izašao je izveštaj i inspekcija je uradila svoj nalaz i tužilaštvo oni su ustanovili da je bilo sve u redu, to je jedno od najuređenijih gradilišta ne samo u Vojvodini nego u Srbiji, e sad šta se desilo da li je bila nepažnja ne zna se”, kazao je Modić.

Od početka ove godine dva čoveka su nastradala radeći na građevinama u našem gradu, iako je ova godina proglašena za godinu bezbednosti i zdravlja na radu.

Prema rečima Modića, potrebno je povećati svest o bezbednosti radnika i kod njih samih, ali i kod izvođača radova, koji često ne mare preterano za bezbednost zaposlenih na građevini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.